Τερματικός Σταθμός: TEDxPatras 2015 – Sea of Voices

tedxpatras opportunities volunteer
Στάση 3η: Ανασκόπηση του TEDxPatras 2016 – Opportunities
October 2, 2019
Το TEDxPatras επιστρέφει για 5η συνεχή χρονιά το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 σε νέο χώρο! Με κεντρικό θέμα την Αβεβαιότητα/Uncertainty!
October 8, 2019

Τερματικός Σταθμός: TEDxPatras 2015 – Sea of Voices

Το TEDxPatras συμπληρώνει φέτος πέντε χρόνια ζωής αναζητώντας την έμπνευση, την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία πίσω από συναρπαστικές ιστορίες και νέες ιδέες. Καθώς βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν το TEDxPatras 2019 σας καλούμε να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να συναντήσουμε τους ανθρώπους που ανέβηκαν στη σκηνή του TEDxPatras για να διαδώσουν το δικό τους μήνυμα, τη δική τους φωνή και τη δική τους ιδέα.  

Τελευταία στάση μας, το πρώτο λιμάνι: η θάλασσα από φωνές, “Sea of Voices”, με τον φλοίσβο της να φτάνει ακόμα στ΄αυτιά μας από το 2015. Τότε που το TEDxPatras, στην πρώτη του σεζόν, εμπνεύστηκε από τη θάλασσα και θέλησε να δημιουργήσει τη δική του, για να μεταφέρει ιστορίες, γνώση, συναισθήματα. Να δώσει το κίνητρο ώστε ο κάθε ένας από εμάς να γίνει φωνή που αξίζει να ακουστεί. Ο χώρος που φιλοξένησε το πρώτο TEDxPatras ήταν το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.), ένα από τα πιο σύγχρονα κτίρια στη Δυτική Ελλάδα. Παράλληλα, την ίδια στιγμή του event οι φίλοι του TEDx είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά το event από τον χώρο του θεάτρου «Λιθογραφείο», εκεί όπου στεγαζόταν το ιστορικό τυπογραφείο «Διακίδη».

Οι πρώτοι ομιλητές του TEDxPatras, άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε χώρους που αγγίζουν τα ενδιαφέροντα και τους καθημερινούς προβληματισμούς μας, μοιράστηκαν με το κοινό σκέψεις και ιδέες που αξίζει να θυμόμαστε. Ο συγγραφέας Χάρης Βλαβιανός αναφέρθηκε στις σκέψεις και τα ερεθίσματα που συμβάλλουν καίρια στη ανάπτυξή του ανθρώπου κατά την παιδική του ηλικία. Ο εικαστικός Κλεομένης Κωστόπουλος μίλησε για όσα έχουν να προσφέρουν τα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα στον ιστό που σχηματίζουν οι ζωές των κατοίκων της πόλης. Ο Ανδρέας Στεφανίδης, πρόεδρος  της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών – ΟΕΣΥΝΕ, αναφέρθηκε στην ανάγκη για υποστήριξη και υλοποίηση των αειφόρων και καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών. Η Βρετανίδα ταξιδιωτική συγγραφέας, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, Lois Pryce ανέτρεξε στις πολύτιμες αναμνήσεις που της έχουν προσφέρει οι ταξιδιωτικές εμπειρίες της.

Ο Angelo Raffaele Consoli, αντιπρόσωπος του Τζέρεμι Ρίφκιν, ενός από τους δημοφιλέστερους κοινωνικούς στοχαστές της εποχής μας, προέβλεψε το τέλος του καπιταλισμού και τη νέα μορφή οικονομίας που θα τον διαδεχτεί. Τέλος, ο εκπαιδευτής ενηλίκων, Σπύρος Ζαφειρόπουλος, ένωσε τη φωνή του με τις υπόλοιπες αναδεικνύοντας όλα όσα έχει να προσφέρει η μη τυπική εκπαίδευση.

Και οι κλεφτές ματιές στο παρελθόν συνεχίζονται… ο χρόνος ίσως είναι μια ψευδαίσθηση, ποιος όμως λέει πώς οι ψευδαισθήσεις δεν μπορούν να είναι ευχάριστες καμια φορά; Στην περίπτωση του μάγου Benjamin Jones, που έστησε ένα παιχνίδι στην “γκρίζα ζώνη” μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης, η απάντηση υπήρξε ομόφωνα θετική. Ομοφωνία, πολυφωνία… το παιχνίδι των λέξεων και των φωνών συνεχίστηκε με τους Δημήτρη Ρουσσόπουλο, κοινωνιολόγο, συγγραφέα και έναν από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της κοινωνικής και αστικής οικολογίας, τη δημοσιογράφο Ρένια Τσιτσιμπίκου, τη φωτογράφο Καλλιόπη Καρβούνη– γνωστή ως Calliope-, τη διευθύντρια Τεχνολογίας της Microsoft Ελλάς, Μυλαίδη Στούμπου και τον Ανώνυμο Καρναβαλιστή, με αναφορά στον ιστορικό και φημισμένο θεσμό του Πατρινού Καρναβαλιού. 

Η αναδρομή μας στον χρόνο δε θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς ειδική μνεία στον παρουσιαστή της σεζόν, Αλέξη Κωστάλα, αγαπημένο καλλιτεχνικό αφηγητή και παρουσιαστή του κλασικού θεάτρου και καλλιτεχνικού αθλητισμού. Με τη “θάλασσα των φωνών” να βρίσκεται πια πίσω μας, το TEDxPatras 2019 βάζει πλώρη για τον επόμενο προορισμό: στις 7 Δεκεμβρίου, πιάνουμε ξανά λιμάνι και… όλα είναι πιθανά! Σας περιμένουμε!

Δείτε τα highlights του TEDxPatras 2015 – Sea of Voices:

Share this post