Στάση 3η: Ανασκόπηση του TEDxPatras 2016 – Opportunities

Στάση 2η: Πίσω στο TEDxPatras 2017 – Moments
September 30, 2019
Τερματικός Σταθμός: TEDxPatras 2015 – Sea of Voices
October 4, 2019

Στάση 3η: Ανασκόπηση του TEDxPatras 2016 – Opportunities

tedxpatras opportunities volunteer

Το TEDxPatras συμπληρώνει φέτος πέντε χρόνια ζωής και επιστρέφει αναζητώντας την έμπνευση, την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία πίσω από συναρπαστικές ιστορίες και νέες ιδέες. Καθώς βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν το TEDxPatras 2019 σας καλούμε να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να συναντήσουμε τους ανθρώπους που ανέβηκαν στη σκηνή του TEDxPatras για να διαδώσουν το δικό τους μήνυμα, τη δική τους φωνή και τη δική τους ιδέα. Η χρονομηχανή μας έχει ήδη κάνει δύο στάσεις, και σας καλεί να μας ακολουθήσετε και στην τρίτη. Τέτοιες ευκαιρίες δεν είναι για να χάνονται… κι αυτό ακριβώς υπήρξε το λανθάνον μήνυμα πίσω από τη θεματική του TEDxPatras 2016.

Ευκαιρίες, λοιπόν. Τι είναι οι ευκαιρίες; Σύμφωνα με την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και τη συγκλονιστική ομιλία της από σκηνής του TEDxPatras, μπορούν να είναι ακόμα και όσα ο κοινός νους προσλαμβάνει ως… δυστυχίες. “Όλα είναι σχετικά με τη στιγμή που θα συμβούν και η στιγμή είναι δική σου υπόθεση. Αν είσαι στην κατάσταση να αντιληφθείς τη σωστή στιγμή…”. Και να παραμείνεις ανοιχτόμυαλος ως προς το πού μπορεί να κρύβεται η δική σου, προσωπική “σωστή στιγμή”, θα προσθέταμε εμείς. Για τον Μπάμπη Κουλούρα, επί παραδείγματι, που μας αφηγήθηκε το όνειρό που ζει ταξιδεύοντας σε κάθε γωνιά του πλανήτη μαζί με την ομάδα του, για να διαδώσει την ποίηση του Κ.Π.Καβάφη, η ευκαιρία κρυβόταν… σ’ έναν στίχο της Ιθάκης, που αγαπούσε από παιδί.

Μήπως η παιδική ηλικία είναι τελικά η ευκαιρία που ποτέ, κανείς, δεν πρέπει να χάνει; Σύμφωνα με την Αγγελική Παππά, μία από τις 50 κορυφαίες παιδαγωγούς του κόσμου, έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα. “Οι μαθητές μου έγιναν οι δάσκαλοί μου” ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως “Κάθε τι συμβαίνει για κάποιο λόγο και αυτός ο λόγος δεν είναι άλλος από την αγάπη”. Κι αν η αγάπη είναι ο λόγος, ίσως δεν πρέπει καν να τις ονομάζουμε ευκαιρίες. Ίσως πρέπει να τις λέμε, όπως ο Βασίλης Τσακίρογλου, “απλώς ζωή”. Ζωή είμαστε εμείς, τα βιώματα, οι μνήμες, οι επιλογές μας. “Όταν προκύπτει η ευκαιρία, δεν πρέπει να κολλάμε στην κορυφή του παγόβουνου αλλά να βλέπουμε αυτό το πιο σύνθετο που υπάρχει από κάτω: η ζωή που δίνει ή όχι ευκαιρίες”. 

“Τις ευκαιρίες τις δημιουργούμε εμείς”, διαφώνησε ο Διονύσης Κολοκοτσάς, Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της Google, που μίλησε για τις τρεις κατηγορίες ανθρώπων: αυτούς που βρίσκουν απαντήσεις μελετώντας, αυτούς που βρίσκουν απαντήσεις παρατηρώντας και τους “άλλους”… που βρίσκουν απαντήσεις με τη μορφή εργαλείων όπως το διαδίκτυο, που τελικά μετασχηματίζουν τον κόσμο μας. Δεν είναι κακό να διαφωνείς. Ίσα- ίσα: η  Μαρία Ρούσση και ο Θοδωρής Ντουνιάς, που ήρθαν από την “αρένα” του Παγκόσμιου Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος Ρητορικής στη σκηνή του TEDxPatras 2016,  υποστήριξαν ακριβώς αυτό, παρουσιάζοντας στο κοινό τη Ρητορική ως ευκαιρία να αναπτύξουμε δεξιότητες και να γνωρίσουμε σημαντικούς ανθρώπους. Ανθρώπους όπως ο Άγγελος Βουρλίδας, επικεφαλής του Ηλιακού Τομέα στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου John Hopkins. Τι σχέση έχουν η κατανόηση των μελανών οπών, η εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος με όχημα τα τηλεσκόπια… και οι ευκαιρίες; Η ίδια βασική επιταγή “Passion, Plan, Expand, Prepare, Adopt, Dare!” κρύβεται πίσω από κάθε ανθρώπινο επίτευγμα- σταθμό της προσωπικής ή συλλογικής ιστορίας του ανθρώπου. 

Συλλογικές ευκαιρίες. Υπάρχουν; Υπάρχουν, “ακόμα και μέσα στην κρίση” τόνισε ο Μενέλαος Μυρίλλας, Φωτογράφος και Συνιδρυτής του φωτοειδησεογραφικού πρακτορείου SOOC, αντλώντας από το προσωπικό του παράδειγμα. Τα λόγια της Μαρίας Χατζηνικολάκη, Διευθύντριας Προγραμμάτων και Εξεύρεσης Πόρων στην Ένωση “Μαζί για το Παιδί”, και του Ηλία Μαμαλάκη, σίγουρα συνηγορούν επίσης υπέρ μιας θετικής απάντησης. Στη συλλογική σκέψη, στη “χρυσή χειραψία” με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και με όπλο τον εθελοντισμό του πάθους εντόπισαν την ευκαιρία να δημιουργηθεί η βέλτιστη εκδοχή της πραγματικότητας, που συχνά μας πικραίνει. Γιατί, ακόμα και μπροστά στις ευκαιρίες, τα συναισθήματα με τα οποία αναμετριόμαστε δεν είναι πάντα θετικά…

Ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Transifex, Δημήτρης Γλέζος, εστίασε στον φόβο που συχνά μας τυλίγει μπροστά στις ευκαιρίες: όσο πιο μεγάλες αυτές, τόσο πιο μεγάλα και τα ρίσκα που τις συνοδεύουν και τόσο πιο αβέβαιοι εμείς για το αποτέλεσμα. “Όταν δοκιμάζεις νέα πράγματα, είναι τρομακτικό! Όμως, ποτέ δε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το τελικό αποτέλεσμα των αποφάσεών μας”. Και τι μ’ αυτό; Ποιος χρειάζεται τη σίγουρη επιτυχία, τη βέβαιη νίκη; Ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Yale University, μας έδειξε πώς συσχετίζονται οι αποτυχίες με τις ευκαιρίες μέσα από τη δική του προσωπική ιστορία. “Πίσω από κάθε επιτυχία υπάρχουν πολλές αποτυχίες”, υπογράμμισε. “Οι αποτυχίες φαντάζουν μοναδικό και απαραίτητο εργαλείο, μιας και ο δρόμος προς την επιτυχία είναι τελικά στρωμένος με αποτυχίες”.

Ποιος έχει το θάρρος να ζήσει τη ζωή πραγματικά σα να πρόκειται για ένα μεγάλο παιχνίδι;  Κι όμως, ίσως εκεί να κρύβεται όλη η ουσία: στην περιφρόνηση του φόβου, του “αδύναμου” εαυτού μας. Στην “παράλογη” προτίμησή μας για τον απότομο, γεμάτο στροφές δρόμο- που ωστόσο τον κάνει ν’ αξίζει η υπόσχεση μιας υπέροχης θέας. Αν νιώθετε κι εσείς ότι, τελικά, η περιπετειώδης διαδρομή είναι αυτή που έχει αξία, ελάτε να διανύσουμε μαζί μία ακόμα τέτοια διαδρομή: στις 7 Δεκεμβρίου, η ευκαιρία του TEDxPatras 2019 σας (προ)καλεί… μην τη χάσετε!

Δείτε τα highlights του TEDxPatras 2016 – Opportunities:

Share this post