Στάση 2η: Πίσω στο TEDxPatras 2017 – Moments

Αναδρομή στο TEDxPatras 2018 – Values!
September 29, 2019
tedxpatras opportunities volunteer
Στάση 3η: Ανασκόπηση του TEDxPatras 2016 – Opportunities
October 2, 2019

Στάση 2η: Πίσω στο TEDxPatras 2017 – Moments

Το TEDxPatras επιστρέφει φέτος για πέμπτη συνεχή χρονιά αναζητώντας την έμπνευση, την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και, την πρωτοτυπία πίσω από συναρπαστικές ιστορίες και νέες ιδέες. Καθώς βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν το TEDxPatras 2019 σας καλούμε να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να συναντήσουμε τους ανθρώπους που ανέβηκαν στη σκηνή του TEDxPatras για να διαδώσουν το δικό τους μήνυμα, τη δική τους φωνή και τη δική τους ιδέα. Στάση δεύτερη: αναδρομή στο 2017. Θέμα: Στιγμές (Moments).

Αναδρομή σε στιγμές προσωπικές και στιγμές δημιουργίας για τον Σωτήρη Κωβό, έναν από τους πιο επιτυχημένους σχεδιαστές αυτοκινήτων στον κόσμο (“οι επιτυχημένες στιγμές προϋποθέτουν πολύ κόπο και πολύ σκληρή δουλεία και προετοιμασία” τόνισε χαρακτηριστικά), αναδρομή στις στιγμές που ο γλύπτης επιχειρεί να μιμηθεί τον χρόνο και να σμιλεύσει το παν που ρει για τον γλύπτη και καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστα Βαρώτσο. Τον χρόνο, που αποκτά μορφή «μέσα από διαδοχικές στιγμές αποφάσεων», επιχείρησε να αιχμαλωτίσει με την ομιλία του και ο Δημήτρης Μπουραντάς, καθηγητής μάνατζμεντ και ηγεσίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στιγμές στοχασμού πάνω στην πιθανότητα η τεχνολογία, με τη μορφή των “big data” να δίνει στην πραγματικότητα γύρω μας τη μορφή μιας οργουελικής δυστοπίας, ήταν η συνεισφορά του κρυπτογράφου και κρυπταναλυτή Bart Preneel στο TEDxPatras 2017. Κι επειδή όλα τα νομίσματα έχουν δύο όψεις, η τεχνολογία, σε μια άλλη της εκδοχή, σχημάτισε την πιο συγκλονιστική εμπειρία της ζωής του Σάββα Χειρίδη, χειρουργού εξειδικευμένου στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική, πείθοντάς τον πως “ακόμα πιο πρωτόγνωρες θα είναι οι στιγμές που έπονται”. Η τεχνολογία σημάδεψε την πιο σημαντική στιγμή και του Αιμίλιου Χαλαμανδάρη, συνιδρυτή και διευθύνων σύμβουλου της Innoetics, όταν χάρισε στην start up του τον πρώτο της πελάτη. Όπως σημάδεψε και τη ζωή των χρηστών η/υ με προβλήματα όρασης, που επωφελήθηκαν από το λογισμικό που ανέπτυξε η ομάδα του Αιμίλιου και είδαν τη ζωή τους να αλλάζει.

Είναι η ζωή, τελικά, στιγμές; «Μια αστραπή είναι η ζωή, μα προλαβαίνουμε. Προλαβαίνουμε να γελάσουμε, να κλάψουμε και να ξαναγελάσουμε.» απάντησε η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, αστυνομικός και συγγραφέας παιδικών παραμυθιών, αναπολώντας όλες τις δικές στιγμές που, φέρνοντάς την αντιμέτωπη με τη σκληρή πλευρά της ζωής, της «αποκάλυψαν» το αντίδοτο: τις θεραπευτικές δυνάμεις της φαντασίας και του συναισθήματος. Του συναισθήματος, που ελλοχεύει στην ανάμνηση κάθε στιγμής που αποτέλεσε κομμάτι της προσωπικής μας πορείας, όπως απέδειξε η προσωπική αφήγηση της Βούλας Κώστα, αφήγηση- προσκλητήριο ενός πλήθους ηρώων κινουμένων σχεδίων που συντρόφεψαν την παιδική και εφηβική μας ζωή. Του συναισθήματος, που όταν παίρνει τα ηνία από τη λογική, έχει τη δύναμη να δημιουργεί ιστορίες όπως αυτή των Marco και Tiphaine (ή αλλιώς οι Cyclolenti) οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας στιγμές από το μεγάλο τους ταξίδι ανά τον κόσμο.

Σε κάθε ταξίδι- σύνολο στιγμών, η διαδρομή μπορεί να κρύβει ανηφόρες. Μα, “ο ανήφορος είναι ένας τρόπος προόδου και εξέλιξης”, σύμφωνα με τον Νίκο Βερβερίδη, επιχειρηματία, ιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλο του ελculture. Άλλωστε, “η δημιουργικότητα επιτείνεται σε δύσκολες στιγμές”, όπως τόνισε και η φωτορεπόρτερ Άννα Παντελιά. Κι αυτές οι δύσκολες στιγμές, ως απόρροια της αμετροέπειάς μας, σύμφωνα με τον καθηγητή Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, Θεοκλή Ζαούτη,  μπορεί να αποβούν μοιραίες. Ή και να οδηγήσουν σε μια ανέλπιστα θετική εξέλιξη, «αρκεί να έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για να τις αντιμετωπίσουμε», συμβούλευσε ο Αχιλλέας Χατζηνίκος, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Geotag Aeroview, το κοινό του TEDxPatras 2017.

Ναι, η ζωή είναι ένα σύνολο στιγμών, άλλοτε ευχάριστων και άλλοτε δυσάρεστων. “Αρκεί, όμως, μια στιγμή για ν’ αλλάξει τη ζωή σου για πάντα”. Ζωντανό παράδειγμα η ιστορία της Βασιλικής Δανέλλη-Μυλωνά, της προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη και Μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς».  Που αποδεικνύει πως κάθε στιγμή, οδύνης ή έκστασης, κρύβει δυνάμεις που μπορούν να μετουσιωθούν σε δημιουργία και προσφορά.

Είναι τρέλα να επιμένεις να οραματίζεσαι μια γιορτή των ιδεών σε καιρούς αβέβαιους; Ας μας επιτραπεί να κλείσουμε το ταξίδι αυτό πίσω στον χρόνο, με τα λόγια του Μένιου Σακελλαρόπουλου να ηχούν ως μια ενδεχόμενη απάντηση: “αν δεν έχεις τρελό πάθος, ό,τι κι αν κάνεις είσαι τελειωμένος”.

Τέτοιες στιγμές φιλοδοξεί να προσφέρει στο κοινό του και το φετινό TEDxPatras, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου- στιγμές στοχασμού, δημιουργίας, ελπίδας.

Δείτε τα highlights από το TEDxPatras 2017 – Moments:

Share this post