Τι είδαμε στο πρώτο session του TEDxPatras 2016 – Opportunities!

Τι άλλο θα δούμε στο TEDxPatras 2016;
May 12, 2016
Ποιες ιδέες διαδόθηκαν στο δεύτερο session του TEDxPatras 2016 – Opportunities!
May 14, 2016

Τι είδαμε στο πρώτο session του TEDxPatras 2016 – Opportunities!

Μπορούν οι Σταχτοπούτες να μεταμορφωθούν σε πρίγκιπες; Μπορούν τα γοβάκια να συνδυαστούν με τις γραβάτες; Η ευκαιρία χόρεψε όχι μόνο με τις τρεις “Σταχτοπούτες” που μας ταξίδεψαν με το χορευτικό τους παραμύθι επί σκηνής αλλά και με όλους εμάς που είχαμε τη “χρυσή ευκαιρία” να παρακολουθήσουμε το δρώμενο που η Μαριμίλλη Ασημακοπούλου εμπνεύστηκε από τη θεματική του TEDxPatras 2016 – Opportunities.

Κι αν η ομάδα της Μαριμίλλης μας ταξίδεψε φορώντας τα “χρυσά” της γοβάκια, η Μαρία Χατζηνικολάκη, Διευθύντρια Προγραμμάτων και Εξεύρεσης Πόρων στην Ένωση “Μαζί για το Παιδί”, μας εισήγαγε στον κόσμο των “χρυσών ευκαιριών” που οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εξασφαλίζουν στους ωφελούμενούς τους! “Οι ΜΚΟ απαλλαγμένες από το άγχος του κέρδους και του πολιτικού κόστους μπορούν να προσφέρουν πραγματικές ευκαιρίες για την κοινωνία, την πολιτεία και την οικονομία. Όχι από οίκτο ή υποχρέωση αλλά επειδή σκέφτονται συλλογικά”, τόνισε η εκπρόσωπος της ΜΚΟ “Μαζί για το Παιδί”. “Οι ΜΚΟ προσφέρουν ισότιμες ευκαιρίες σε άτομα που έρχονται αντιμέτωπα με τη φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση, την αρρώστια. Δημιουργούν ευκαιρίες που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Και τούτο, γιατί δρουν αμερόληπτα, είναι διαφανείς και λογοδοτούν για όσα κάνουν”. Σε αυτό έγκειται το “ηθικό πλεονέκτημα” των ΜΚΟ καταλήγει υπερθεματίζοντας η κα Χατζηνικολάκη!

Ένας άνθρωπος ερωτευμένος με την ηδονή της γεύσης, ο Ηλίας Μαμαλάκης, παντρεύοντας τις “γεύσεις” της Γεωργίας και του Τουρισμού με αυτή του εθελοντισμού διερεύνησε τη δυνατότητα ύπαρξης επαγγελματικών προοπτικών και αναπτυξιακών δυνατοτήτων στους τομείς αυτούς εν μέσω κρίσης. “Είναι η κουζίνα αυτό που θα μας σώσει στις μέρες μας; Ναι, σε συνδυασμό με άλλα δύο πραγματάκια: τον Τουρισμό και τη Γεωργία!”, τόνισε ο εθνικός μας γαστρονόμος. “Ό,τι γίνει, θα γίνει από εμάς! Εμείς πρέπει να σηκωθούμε από την καρέκλα μας και να δημιουργήσουμε… Η ευκαιρία θα έρθει από τη χρυσή χειραψία όλων των μικρομεσαίων, των μικρών παραγωγών… Τεντώστε το χέρι και αγκαλιάστε το μικρό παραγωγό! Αυτός θα γίνει η καλύτερη διαφήμιση για τη χώρα μας! Με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και με όπλο τον εθελοντισμό του πάθους ας στηρίξουμε τους μικρούς δημιουργούς και έτσι θα κάνουμε τη μικρή μας αναίμακτη επανάσταση!”.

Έχει νόημα, τελικά, να διεκδικούμε νέες επαγγελματικές ευκαιρίες μέσα στην κρίση; Την απάντηση μας έδωσε ο Μενέλαος Μυρίλλας, Φωτογράφος και Συνιδρυτής του φωτοειδησεογραφικού πρακτορείου SOOC, μέσα από το προσωπικό του πρίσμα. “Ένας νικηφόρος διαγωνισμός φωτογραφίας στάθηκε αφορμή να δημιουργήσω ένα νέο δρόμο διαφυγής, να αρχίσω μία νέα επαγγελματική καριέρα”, τόνισε ο κ. Μυρίλλας. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η εντατική ενασχόλησή του με τη φωτογραφία, με το φακό του να εστιάζει στους ανθρώπους. “Τη χειρότερη οικονομικά στιγμή πήραμε τη σουρεαλιστική απόφαση να ιδρύσουμε ένα νέο πρακτορείο. Και πήγε καλά… Με εικόνες προκλητικές που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο, και μάλιστα τον άνθρωπο που βιώνει την κρίση, διαδώσαμε την ιδέα μας σε όλο τον κόσμο και καταφέραμε να ανοίξουμε ένα κλειστό επάγγελμα”. Και στην κρίση, λοιπόν, υπάρχουν ευκαιρίες…

Και υπήρχαν πάντοτε… Ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Transifex, Δημήτρης Γλέζος, μας το υπενθύμισε τονίζοντας ότι τις ευκαιρίες πρέπει να τις αναζητούμε και να τις αξιοποιούμε ακόμα και όταν είμαστε αβέβαιοι για το αποτέλεσμα. “Πώς μπορείς να γνωρίζεις ότι η απόφαση που πήρες σήμερα θα σε οδηγήσει στην ευτυχία; Όταν δοκιμάζεις νέα πράγματα, είναι τρομακτικό! Όμως, ποτέ δε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το τελικό αποτέλεσμα των αποφάσεών μας! Αυτή είναι η νοοτροπία του να ζεις μια υγιή ζωή: με ρίσκα, αντιμετωπίζοντας κάθε δύσκολο εγχείρημα σαν ένα παιχνίδι!”. Θα μπορούσαμε να επιλέγουμε τον ασφαλή κι όχι τον απότομο δρόμο αλλά τελικά η περιπετειώδης διαδρομή είναι αυτή που έχει αξία!

Και συνεχίζουμε με περισσότερες ομιλίες και ακόμα περισσότερες ευκαιρίες!

Share this post