Έχουν λάβει μέρος σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο προβάλλοντας τη μουσική παράδοση της Ζακύνθου και γενικότερα όλων των Επτανήσων. Σήμερα, οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος έκαναν μια στάση στην πόλη μας και, από τη σκηνή του TEDxPatras, μας έδωσαν μια γεύση από τα Ζακυνθινά Μουσικά Ανάλεκτα. Όπλα τους: το πηγαίο ταλέντο και το πάθος τους για την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας.
Ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Yale University, μας έδειξε πώς συσχετίζονται οι αποτυχίες με τις ευκαιρίες μέσα από τη δική του προσωπική ιστορία. Ισχύει, τελικά, η αντίληψη ότι ο δρόμος προς την επιτυχία είναι στρωμένος με επιτυχίες ή μήπως τα πρωτογενή υλικά της επιτυχίας είναι το αντίπαλον δέος τους, δηλαδή οι αποτυχίες; “Πίσω από κάθε επιτυχία υπάρχουν πολλές αποτυχίες”, υπογραμμίζει ο κ. Καλύβας. “Η ανάγκη ενισχύει τη δημιουργικότητα, ενώ οι δυσάρεστες εμπειρίες μας προετοιμάζουν για τις μελλοντικές προκλήσεις!”. Οι αποτυχίες, λοιπόν, φαντάζουν μοναδικό και απαραίτητο εργαλείο, μιας και ο δρόμος προς την επιτυχία είναι τελικά στρωμένος με αποτυχίες”.
Μπορεί το debating να μας οδηγήσει στην προσωπική και επαγγελματική επιτυχία; Η Μαρία Ρούσση και ο Θοδωρής Ντουνιάς ήρθαν από την “αρένα” του Παγκόσμιου Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος Ρητορικής στη σκηνή του TEDxPatras 2016, και μας έπεισαν ότι η Ρητορική αποτελεί ευκαιρία να αναπτύξουμε δεξιότητες και να γνωρίσουμε σημαντικούς ανθρώπους. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Όπως υπογράμμισαν οι δύο νέοι μας “ρήτορες”, μέσω του debating θέτουμε σε διαρκή αμφισβήτηση όχι μόνο κοινωνικές προκαταλήψεις και στερεότυπα, αλλά και τις δικές μας ιδέες, τις απόψεις και τις αντιλήψεις μας. Το debating μας βάζει στη διαδικασία να εξετάζουμε τις πολλαπλές αλήθειες ενός θέματος, μιας και υπάρχουν έγκυρα επιχειρήματα και στις δύο πλευρές. “Η αλήθεια δεν είναι μία αλλά πολλές και συχνά αντικρουόμενες”. Το debating είναι δημόσιος λόγος και “η δυνατότητα να μιλάς μπροστά σε κοινό σημαίνει ότι μπορείς να πείσεις τους άλλους!”. Όμως, πέρα από όλα αυτά το debating είναι συνώνυμο της ψυχαγωγίας, της κοινωνικοποίησης, της αποδοχής και εν τέλει της ευκαιρίας!
Μήπως η ευκαιρία είναι τελικά ένας αστικός μύθος; Μήπως αυτό που συνήθως αποκαλείται «ευκαιρία» απλώς δεν υπάρχει; Διερευνώντας τον ίδιο τον πυρήνα της έννοιας, ο Βασίλης Τσακίρογλου μας πρότεινε να αντικαταστήσουμε τον όρο «ευκαιρία» με τον όρο ζωή. Η έννοια της ευκαιρίας είναι μια αφαίρεση: αυτο που συμβατικά ονομάζουμε ευκαιρία είμαστε εμείς οι ίδιοι. Και τι κάνουμε με τις ευκαιρίες; Υπάρχει κανόνας διαχείρισής τους; Δεν υπάρχει, γιατί δεν υπάρχουν ευκαιρίες αλλά η ζωή στην πράξη! Υπάρχουν, επίσης, οι επιλογές των ανθρώπων που δημιουργούν συνθήκες «ευκαιρίας». Όταν προκύπτει η ευκαιρία, δεν πρέπει να κολλάμε στην κορυφή του παγόβουνου αλλά να βλέπουμε αυτό το πιο σύνθετο που υπάρχει από κάτω: η ζωή που δίνει ή όχι ευκαιρίες”.
Και η Αγγελική Παππά, μία από τις 50 κορυφαίες παιδαγωγούς του κόσμου, δημιούργησε τη δική της ευκαιρία ζωής μετατρέποντας κάτι που έμοιαζε με παραμύθι σε ένα πραγματικό γεγονός. “Κάθε τι συμβαίνει για κάποιο λόγο και αυτός ο λόγος δεν είναι άλλος από την αγάπη”, μας είπε η ίδια. “Όταν ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με δυσλεκτικά παιδιά, κατάλαβα ότι επρόκειτο για μαγικούς εγκεφάλους, τους οποίους έπρεπε να βρω τον τρόπο να αποκωδικοποιήσω. Τους ζήτησα λίγο χρόνο για να ξεκλειδώσω τη μαγική τους δυναμική! Και πήγα πίσω στο πανεπιστήμιο μετά από 11 χρόνια δουλειάς, για να καταλάβω πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος με δυσλεξία, ώστε να μπορέσω να κάνω όλα τα παιδιά χαρούμενα και να τους δώσω ό,τι αξίζουν. Οι μαθητές μου έγιναν οι δάσκαλοί μου”. Και η μεγάλη αυτή μέρα ήρθε… “Μετά το bullying και τις απολύσεις που αντιμετώπισα, αποφάσισα ότι έπρεπε να προσλάβω εγώ τον εαυτό μου! Και έτσι το πρώτο σχολείο για παιδιά με δυσλεξία έγινε πραγματικότητα! Στο “i love dyslexia” δε διδάσκουμε, στο “i love dyslexia” ζούμε!”. Και μετά ήρθε το Global Teacher Prize 2016 και το 3Dlexia project για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες! “Τώρα πια δε χρειάζομαι τα μαγικά μου γοβάκια! Έχω βρει τον εαυτό μου, το στόχο μου στη ζωή και την πραγματική μου δύναμη!”.
Μείνετε συντονισμένοι για το τελευταίο session του TEDxPatras 2016!