Το τρίτο και τελευταίο session των “Ευκαιριών” του TEDxPatras 2016!

Ποιες ιδέες διαδόθηκαν στο δεύτερο session του TEDxPatras 2016 – Opportunities!
May 14, 2016
TEDxPatras 2017 – Save the Date!
August 8, 2017

Το τρίτο και τελευταίο session των “Ευκαιριών” του TEDxPatras 2016!

Η αυλαία του τρίτου session του TEDxPatras 2016 άνοιξε με στίχους και ήχους από την ποίηση του οικουμενικού ποιητή, Κ.Π.Καβάφη. Ο Μπάμπης Κουλούρας μας αφηγήθηκε το όνειρό του. Το όνειρο που ζει ταξιδεύοντας σε κάθε γωνιά του πλανήτη μαζί με την ομάδα του, για να διαδώσει την ποίηση του Κ.Π.Καβάφη. “Από μικρό παιδί μου άρεσε να απαγγέλλω την Ιθάκη. Ποιος θα το ήξερε ότι από μια τυχαία παράσταση στο Κίνι της Σύρου το 2006 θα ξεπηδούσε μια ευκαιρία που περικυκλώνει όλον τον κόσμο!”. Ο δημοσιογράφος της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδης χαρακτήρισε το αφιέρωμα αυτό στον Καβάφη ως την πιο επιτυχημένη παράσταση που είδε ποτέ! Τότε κατάλαβα πως ανοίγεται μια μεγάλη ευκαιρία μπροστά μου! Το αφιέρωμα ταξίδεψε στην Αλεξάνδρεια, όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να απαγγείλω Καβάφη από το γραφείο του μεγάλου Αλεξανδρινού”. Έπειτα από 60 παραστάσεις σε όλο τον κόσμο το ταξίδι συνεχίζεται και “μας διδάσκει πως πρέπει να τολμάμε, να προσπαθούμε, να δίνουμε χαρά στους ανθρώπους!”.

Για το Διονύση Κολοκοτσά, Διευθυντή Εταιρικών Σχέσεων της Google, υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων: αυτοί που βρίσκουν απαντήσεις μελετώντας, αυτοί που βρίσκουν απαντήσεις παρατηρώντας και οι “άλλοι”… “Εγώ ανήκω στην τρίτη”, μας εκμυστηρεύτηκε ο κ. Κολοκοτσάς. Στη σκηνή του TEDxPatras 2016 μας μίλησε για τις ευκαιρίες που δημιουργεί το διαδίκτυο στους τομείς της παιδείας, του τουρισμού και της δημοκρατίας στην Ελλάδα! “Τις ευκαιρίες τις δημιουργούμε εμείς. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να έλκουμε επενδύσεις στη χώρα μας αντί να διώχνουμε τους επιστήμονες από τη χώρας μας”, τόνισε ο κ. Κολοκοτσάς. Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα; Να θέσει το διαδίκτυο ως βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής της πολιτικής! Η τεχνολογία είναι η ευκαιρία, είναι το εργαλείο που θα μας οδηγήσει στη λύση, αν παράλληλα επενδύσουμε στον ανθρώπινο παράγοντα, στις σχέσεις συνεργασίας κι εμπιστοσύνης. Κάθε επαφή μετράει, κάθε εμπειρία μετράει για να βρούμε νέες ευκαιρίες”.

Ο Άγγελος Βουρλίδας, επικεφαλής του Ηλιακού Τομέα στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου John Hopkins μας μίλησε για την ευκαιρία εξερεύνησης του ηλιακού μας συστήματος με όχημα τα τηλεσκόπια. “Τι χρειάζεται για να εκμεταλλευτούμε μια ευκαιρία; “Passion, Plan, Expand, Prepare, Adopt, Dare”! Αυτή ήταν η απάντηση του κ. Βουρλίδα. Αυτά ήταν και τα όπλα που ο ίδιος είχε στην “τηλεσκοπική” του φαρέτρα από την αρχή της ερευνητικής του δραστηριότητας ως ραδιοαστρονόμου μελετώντας τις μελανές οπές. Το επόμενό του επιστημονικό βήμα: η μελέτη του ίδιου του ήλιου. “Αυτή θα είναι η πιο φιλόδοξη αποστολή που θα έχει γίνει ποτέ από τη NASA. Θα μπορούμε για πρώτη φορά να παρατηρήσουμε την ηλιακή κορόνα “inside out”. Φανταστείτε πόσες ανακαλύψεις θα προκύψουν για τον φυσικό μας κόσμο από αυτό…

Ένα απολαυστικό Stand-up Science μας χάρισαν οι Science Reactors, μια ομάδα νέων επιστημόνων που προσπαθούν να απενοχοποιήσουν τη “σοβαροφάνεια” της επιστήμης, να κάνουν την επιστημονική γνώση διασκεδαστική και να τη διαδώσουν στο ευρύ κοινό! Ο Νίκος Μουστάκας, ο Δημήτρης Τσιμπίδας και η Άννα Χριστοδούλου επικοινώνησαν την επιστήμη τους με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο!

Τη χορεία των ομιλητών έκλεισε η πνευματική κόρη του N. Καζαντζάκη, η εμβληματικότερη φωνή της μεταπολεμικής ποίησης της χώρας μας, η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ.  Οι ευκαιρίες είναι μια μαγική λέξη… “Πώς μπορούν οι δυστυχίες να γίνουν ευκαιρίες; Αυτή είναι η ιστορία της ζωής μου! Η αναπηρία μου μού έδωσε την ευκαιρία να μπω από νωρίς στα γράμματα. Έψαχνα από μικρή μια διέξοδο και τη διέξοδο τη βρήκα στο διάβασμα, στην ποίηση.  Στα 17 μου χρόνια έγραψα το πρώτο μου ποίημα με τίτλο “Μοναξιά”. Περίεργο πράγμα για ένα κορίτσι 17 χρονών να γράφει για τη μοναξιά… Η μοναξιά είναι δημιουργική, ωστόσο. Όλα είναι σχετικά με τη στιγμή που θα συμβούν και η στιγμή είναι δική σου υπόθεση. Αν είσαι στην κατάσταση να αντιληφθείς τη σωστή στιγμή…”

 

Share this post