Το TEDxPatras τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

TEDxPatras Join Our Team
Γίνε μέρος της ομάδας του TEDxPatras!
November 16, 2021
Η Ομάδα του TEDxPatras μεγαλώνει! Γνωρίστε τα νέα μέλη του Core Team!
March 31, 2022

Το TEDxPatras τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Πέντε ξεχωριστές ιστορίες για την ισότητα και την κοινωνική αλλαγή 

Τα φώτα άναψαν και πάλι για το TEDxPatras το απόγευμα του Σαββάτου 12 Μαρτίου 2022 στη σκηνή του Θεάτρου “Όροφως” με έναν διαρκή και πάντα επίκαιρο προβληματισμό, την θέση, τους πολλαπλούς ρόλους και την δυναμική φωνή της γυναίκας σε αυτόν τον κόσμο που ολοένα αλλάζει με καταιγιστικούς συχνά ρυθμούς.

Το TEDxPatras γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μαζί με το κοινό του σε μια συζήτηση με τίτλο “Women’s Empowerment Gathering: #BreaktheBias”. Φίλοι του TEDxPatras, εθελοντές και συνεργάτες, συναντήθηκαν και συνομίλησαν με πέντε εκλεκτούς προσκεκλημένους, οι οποίοι μοιράστηκαν τις δικές τους ιστορίες, ενδεικτικά για τους ίδιους παραδείγματα και διαρκείς προσωπικούς προβληματισμούς τους. Ο καθένας, με διαφορετική προέλευση, αφόρμηση και ερεθίσματα, προσέθεσε την δική του πινελιά, σε μια πολύχρωμη σύνθεση ιστοριών και αφηγήσεων αφυπνίζοντάς μας στο παρόν πάντα όμως με το βλέμμα τους στραμμένο στο μέλλον.

Το κουβάρι της συζήτησης ξετύλιξε η ηθοποιός, Αντιγόνη Κουλουκάκου, με μία διήγηση γεμάτη φώς και χρώμα. Στην ζωή όλα τα χρώματα είναι υπαρκτά, ζωτικά, και απαραίτητα• η διαφορετικότητα και η μοναδικότητά τους είναι που μας κάνει τόσο ξεχωριστούς και δύναται να μας ταξιδέψει σε άλλους κόσμους ακόμα πιο θαυμαστούς.

Με ποια επιπλέον εμπόδια καλούνται να έρθουν αντιμέτωπες οι γυναίκες σε αυτόν τον “νέο θαυμαστό κόσμο”; Στο ερώτημα αυτό δίνει τις δικές της απαντήσεις η Γαληνή Ηλιοπούλου, εργασιακή ψυχολόγος και Co-Founder του Women on Top. Τα βαθιά ριζωμένα μέσα μας ανά τους αιώνες στερεότυπα, είναι αυτά που στερούν στη γυναίκα, ίσες ευκαιρίες και δυναμικούς ρόλους. Για να τα υπερβούμε, πρέπει να στοχεύσουμε όλοι μαζί ταυτόχρονα σε ατομικό, εργασιακό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

Τη σκυτάλη του λόγου, πήρε ο Χρήστος Καραπιπέρης, κοινωνικός λειτουργός και ψυχοθεραπευτής Gestalt. Τελικά για τον ίδιο, η ουσία με την οποία είμαστε εμποτισμένοι ως το μεδούλι, δεν είναι άλλη από την πατριαρχία. Καθοριστικό βήμα στην εξάλειψη των στερεοτύπων, τονίζει, είναι η επίγνωση του ίδιου του προβλήματος, και πως αυτό ουσιαστικά επηρεάζει εμάς και τον περίγυρο μας.

Για να αλλάξουν τα πράγματα, πρέπει να αλλάξουν στάση για αρχή οι νέοι άνθρωποι. Το παράδειγμα μας, είναι το κύριο εργαλείο που έχουμε για να μεταδώσουμε στη νέα γενιά, τις αλλαγές που πρέπει έρθουν. Αυτά επιχειρεί να θεμελιώσει η Μαρία Βουτσινά, μέσω της θέσης και του έργου της στο Europe Direct και στην Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Δυτικής Ελλάδας.

Στο φινάλε της συζήτησης, γνωρίσαμε την Καρολίνα Ακινόσογλου, Παθολόγο – Λοιμωξιολόγο και Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών. Τρία προσωπικά της βιώματα καταλήγουν σε σημαντικές κοινές παραδοχές• δυστυχώς, δεν έχουμε εκπαιδεύσει επαρκώς τα παιδιά μας προκειμένου να γνωρίζουν και να διεκδικούν τα δικαιώματα τους αποτελεσματικά. Η αρχή πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις γυναίκες οι οποίες πρέπει να είναι πιο υποστηρικτικές και συσπειρωμένες μεταξύ τους για να πετύχουν όλα όσα επιθυμούν και δικαιούνται. Η δική της παρέμβαση κλείνει με δυναμισμό και μια προτροπή προς όλους τους νέους ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας: “διεκδικήστε τα όνειρα και την ευτυχία σας ανελέητα, αλλά όχι ελεεινά”.

Λίγο πριν πέσει η αυλαία, πολλά είναι τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν όλους. Μπόλικη έμπνευση, κίνητρο απ’ όλα όσα ορθά ειπώθηκαν, έντονος προβληματισμός και πολλή αισιοδοξία για τις επόμενες γενιές που θα έρθουν ν’ αλλάξουν τα κακώς κείμενα. Κοινό και ομιλητές συμφώνησαν ότι χρειάζεται χρόνος, τρόπος και πολύς κόπος για να έρθει η αλλαγή που όλοι προσδοκούμε. Διότι αυτό το τόσο σημαντικό και ανώτερο αγαθό για το οποίο κοπιάζουμε και αγωνιζόμαστε σήμερα, είναι η ελπίδα ν’ απολαύσουν τα παιδιά μας τους καρπούς του αδιάκοπου αγώνα για την ισότητα και τη συμπόρευση των φύλων, ώστε να μην χρειαστεί στο μέλλον να μιλάμε πια για την ημέρα της γυναίκας, του άνδρα και κάθε άλλης ευάλωτης κοινωνικά ομάδας, αλλά να πανηγυρίζουμε επιτέλους την ημέρα του ανθρώπου.

Η συνάντηση “Women’s Empowerment Gathering: #BreaktheBias” πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Δυτικής Ελλάδας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, εκ μέρους της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων απηύθυνε στην αρχή της συζήτησης σύντομο χαιρετισμό συγχαίροντας την πρωτοβουλία.

Tη συζήτηση συντόνισαν η Μαρία Καντάνη και ο Ιάσονας Τσόλης, μέλη της Οργανωτικής Ομάδας του TEDxPatras.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση στον σύνδεσμο εδώ: https://youtu.be/O-ut6PyQAMM.

Χορηγός της συνάντησης: Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Υποστηρικτές: Θέατρο Όροφως, Manolopoulos Furniture, CAPO, DA VINCI

Χορηγοί Επικοινωνίας: IONIAN TV, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, PELOP.GR

Από αριστερά: Χρήστος Καραπιπέρης, Μαρία Βουτσινά, Γαλήνη Ηλιοπούλου, Ιάσονας Τσόλης, Καρολίνα, Ακινόσογλου, Μαρία Καντάνη, Αντιγόνη Κουλουκάκου.

 

Share this post