Μεταμορφώνοντας το TEDxPatras σε ένα sustainable event!

Πως έκλεισε το τρίτο session του TEDxPatras 2022 – Metamorphosis!
October 8, 2022
Save the Date! Το TEDxPatras επιστρέφει!
July 31, 2023

Μεταμορφώνοντας το TEDxPatras σε ένα sustainable event!

Το TEDxPatras συμμετέχει ενεργά στην ανάγκη για ένα βιώσιμο κόσμο, διαδίδοντας την αξία της αειφόρου ανάπτυξης με την προώθηση ιδεών που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος και των ρύπων.

Σε κάθε διοργάνωση συνεργαζόμαστε με φορείς και οργανισμούς, για να ευαισθητοποιήσουμε και να παρακινήσουμε το κοινό να μάθει περισσότερα και να πάρει μέρος σε πρωτοβουλίες που βοηθούν στην υιοθέτηση πράσινων συνειδήσεων και βιώσιμων πρακτικών.

Φέτος, το TEDxPatras μεταμορφώθηκε με έναν βασικό στόχο: να έχει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΑΜΕ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΤΤΟ ΥΛΙΚΟ

Υιοθετήσαμε και εφαρμόσαμε πολιτική για την παραγωγή υλικών με έμφαση στις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Αξιοποιώντας νέες ψηφιακές λύσεις και εφαρμογές βοηθήσαμε το δίκτυο των συνεργατών του TEDxPatras 2022, να προβάλουν με ψηφιακό τρόπο, προϊόντα, υπηρεσίες και πρωτοβουλίες μειώνοντας την κατανάλωση χαρτιού και την παραγωγή έντυπου υλικού για την Gift Bag. Δημιουργήσαμε με την υποστήριξη της Conferience ένα προσωποποιημένο mobile app, μέσω του οποίου οι συνεργάτες προώθησαν ψηφιακά το έργο τους. Καταργήσαμε τα πλαστικά μιας χρήσης με στόχο την αξιοποίηση πόρων περισσότερο φιλικών προς το περιβάλλον. Χρησιμοποιήσαμε γυάλινα ποτήρια για την κατανάλωση ροφημάτων κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ενώ προσφέρθηκαν επιπλέον επαναχρησιμοποιούμενα cups σε όλους τους TEDxSters για την κατανάλωση του καφέ καθ’ όλη τη διάρκεια του event από την Coffee Island.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΑΜΕ ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΣΕ ΝΕΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Οι φετινές Gift Bags προέκυψαν από τη μεταμόρφωση υφασμάτων από παλιά ρούχα, δημιουργώντας ένα μοναδικό “ψηφιδωτό” για τον κάθε TEDxSter, μέσω της συνεργασίας με την εταιρεία The Lost Kids, η οποία ανέλαβε τη συλλογή υφασμάτων, τον σχεδιασμό και την παραγωγή της.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΑΜΕ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Kαθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν πρόσβαση σε κάδους για ανακύκλωση γυαλιού, πλαστικού, χαρτιού, αλλά και αξιοποίησης των οργανικών αποβλήτων. Στα σημεία των κάδων ανακύκλωσης, εθελοντές του TEDxPatras ενημέρωναν για την αξία της χωριστής διαλογής στην ανακύκλωση.

ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Σε συνεργασία με τις Αστικές Συγκοινωνίες Πατρών προγραμματίσαμε δρομολόγια με shuttle buses για τις μετακινήσεις από και προς το Συνεδριακό Κέντρο, με σκοπό τη μείωση του εκπεμπόμενου CO2 ανά θεατή και ομιλητή. Οι ομιλητές μας μετακινήθηκαν από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος με τη χρήση υβριδικών αυτοκινήτων, μέσω της συνεργασίας με την AVIS με στόχο τη μείωση χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Στο TEDxPatras στοχεύουμε στη δημιουργία βιώσιμων εκδηλώσεων με όραμα την περιβαλλοντική ουδετερότητα με μηδενικούς ρύπους και απόβλητα. Φέτος, δημιουργήσαμε μια ειδική ομάδα “Sustainability” με έμφαση στη μεταφορά γνώσης και στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης στρατηγικής για τη διαχείριση της διοργάνωσης. Μέσα από την πλατφόρμα του TEDxPatras σκοπός μας είναι να φέρουμε σε επαφή την κοινωνία των πολιτών και να προωθήσουμε δράσεις που θα βοηθήσουν στη λήψη ορθότερων αποφάσεων για ένα βιώσιμο μέλλον.

Share this post