Αναδρομή στο TEDxPatras 2018 – Values!

10 νέα μέλη για το core team του TEDx Patras 2019
September 17, 2019
Στάση 2η: Πίσω στο TEDxPatras 2017 – Moments
September 30, 2019

Αναδρομή στο TEDxPatras 2018 – Values!

Το TEDxPatras συμπληρώνει φέτος πέντε χρόνια δράσης και επιστρέφει ξανά στις 7 Δεκεμβρίου, αναζητώντας την έμπνευση, την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία πίσω από συναρπαστικές ιστορίες και νέες ιδέες. Καθώς βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν το  TEDxPatras 2019 σας καλούμε να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να συναντήσουμε τους ανθρώπους που ανέβηκαν στη σκηνή του TEDxPatras 2018 για να διαδώσουν το δικό τους μήνυμα, τη δική τους φωνή και τη δική τους ιδέα.

Ταξίδι στον χρόνο, που μετρά δώδεκα σχεδόν αντίστροφα βήματα. Μετράμε τους μήνες που κύλησαν από τη μέρα που το TEDxPatras θέλησε να χαρτογραφήσει κάτι που δύσκολα μπορεί να μετρηθεί: τις αξίες. Μετράται άραγε το ίδιο το μέτρο; Σύμφωνα με τον Φίλιππο Τσαλαχούρη, που άνοιξε τον χορό των περσινών ομιλητών, το μέτρο μετρά, αλλά δεν μετριέται. Ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Αθηνών και καταξιωμένος συνθέτης αναφέρθηκε στην αναζήτηση του μέτρου- ενός στόχου που ανά τους αιώνες οι άνθρωποι αέναα επιδιώκουμε- στο φυσικό και τεχνητό, έμβιο και άβιο, υλικό και πνευματικό περιβάλλον. Μας μίλησε για τη «Μεγάλη» Τέχνη, εκείνη που ξεπερνά τα κάθε είδους μέτρα, μέτρια, και… μετρήματα. Την Τέχνη που η χορογράφος και performer Λία Χαράκη πιστεύει ακράδαντα πως αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα στη σύγχρονη εποχή.

Αυτή την Τέχνη επιχείρησε να μας παρουσιάσει και η συγγραφέας και κριτικός τέχνης Regine Debatty,  η οποία χρησιμοποιώντας αναφορές σε διακεκριμένα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών ανέδειξε την τέχνη ως το ύστατο εργαλείο πρόκλησης διαλόγου, σε έναν κόσμο που όλα μοιάζουν να μετρώνται σε όρους παραγωγικότητας, στρατηγικής και τακτικών με στόχο το κέρδος. Άλλωστε, η ύστατη αποστολή της τέχνης είναι να αποτυπώνει τη ζωή- και τη ζωή, στην ουσία της, ποιος άραγε μπορεί να την μετρήσει; Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βυθό, κανείς. Το μόνο που μας ζητάει η ζωή, είναι αυτό ακριβώς: να τη ζήσουμε. Να της επιτρέψουμε να μας ξαφνιάσει- και γιατί όχι, να την ξαφνιάσουμε κι εμείς. Γιατί “η ζωή πρώτα σου δίνει το διαγώνισμα και μετά την εξεταστέα ύλη”.

Και τι γίνεται όταν η εξεταστέα αυτή ύλη αποδεικνύεται υπέρ του δέοντος απαιτητική; Όπως στην περίπτωση που οι αριθμοί της περιβαλλοντικής «αυτοκτονίας» που διαπράττουμε μόνο ένα ζοφερό μέλλον μπορούν να σκιαγραφήσουν; Τότε, είναι η ώρα της ευθύνης, κατέληξε ο Δημήτρης Καραβέλλας, πρόεδρος του WWF Ελλάς. Τότε, σώζουμε τα απολύτως απαραίτητα, υποστήριξε ο Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδος, Ηλίας Παυλόπουλος. Την ανθρωπιά, και την ανθρωπιστική δράση, η οποία σέβεται και προστατεύει την ανθρωπιά στον καθένα μας. Και την αλήθεια. Γιατί, «δεν είμαστε σίγουροι πως οι λέξεις μπορούν πάντα να σώζουν ζωές, αλλά ξέρουμε ότι η σιωπή σίγουρα σκοτώνει».

Ειδικά όταν έχεις χίλιες λέξεις στη μορφή μιας εικόνας, μπορείς πραγματικά να αγωνιστείς για πολλά. Όπως αποδεικνύει η δουλειά του φωτορεπόρτερ και κοινωνιολόγου Santi Palacios, ο οποίος μας παρουσίασε τη δύναμη του φωτογραφικού ρεπορτάζ να επιφέρει αλλαγές τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, αναφερόμενος στην ανάγκη για αντίδραση απέναντι σε όσα συμβαίνουν, καθώς και για ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.

Η αλήθεια ήταν η αξία που απασχόλησε και την Άρτεμις Παπαγεωργίου στην ομιλία της για το TEDxPatras 2018. Ανατρέχοντας τους υπάρχοντες φιλοσοφικούς ορισμούς, η διακεκριμένη αρχιτέκτονας και σχεδιάστρια στάθηκε στην προσέγγιση της Αλήθειας ως καθρέφτισμα της πραγματικότητας, στην οποία έχουμε περιορισμένη πρόσβαση, λόγω των ορίων που μας θέτουν οι ίδιες μας οι αισθήσεις, αλλά και στον ηράκλείτειο ορισμό ως “το αντίθετο της λήθης, αυτό που πρέπει να έρθει στο φως”. Κι αν όλα κάποτε μοιάζουν σκοτεινά, αξίζει να θυμόμαστε το φως εντός μας. «Ποτέ μη χάσετε από τα μάτια τις αξίες σας. Είναι οι φάροι που φωτίζουν το δρόμο σας» υπογράμμισε ο Sebastien Gendry, διάσημος σύμβουλος Γέλιου, ως επιστέγασμα της αλληλεπίδρασής του με το κοινό.

Οι λέξεις μπορεί να μη σώζουν ζωές, σίγουρα όμως έχουν τη δύναμη να εμπνέουν. Τέτοιες ήταν οι λέξεις που μοιράστηκε μαζί μας η δημοσιογράφος και συγγραφέας Τασούλα Επτακοίλη. Ναι, “η ζωή είναι μια σειρά από τοίχους, τους οποίους πρέπει να σπάμε για να περνάμε”. Η ζωή είναι, λοιπόν, μια εναλλαγή ανάμεσα στην καταστροφή και τη δημιουργία; “Υπάρχω μέσω του δημιουργώ” υποστήριξε ο γλύπτης Νίκος Φλώρος, για να συνεχίσει υποστηρίζοντας πως, αν κάτι χαρακτηρίζει το συλλογικό πνεύμα μας, είναι η τάση μας για έλλειμμα μνήμης: η ευκολία με την οποία ξεχνάμε. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, δύναμη δεν έχουν οι ιδέες οι μεγάλες, αλλά οι μικρές- εκείνες που κινούνται στο επίπεδο του ενός, του Ανθρώπου. Του ανθρώπου, που κρύβει μέσα του δυνάμεις πρωτόγνωρες, ικανές μάλιστα να επεκταθούν απεριόριστα με τη συμβολή της τεχνολογίας στη σύγχρονη εποχή. Το αρχιμήδειο ρητό “Δώσε μου τόπο να σταθώ, και τη γη μπορώ να κινήσω” βρίσκει πλέον, σύμφωνα με τον Βασίλειο Νάση, CEO της Netronix, το ψηφιακό του αντίστοιχο, που θα μπορούσε να διατυπωθεί ως “Δώσε μου έναν υπολογιστή και μια σύνδεση στο ίντερνετ και εγώ μπορώ να αλλάξω τον κόσμο”.

Τον κόσμο, όμως, μπορείς να τον αλλάξεις και με κάτι απείρως πιο απλό: ας πούμε, με μια καλημέρα. Με τέτοιες ελπιδοφόρες διαπιστώσεις μας γέμισε ο Στέφανος Ξενάκης, προσφέροντας στο κοινό ένα μπουκέτο γεμάτο αρώματα, χρώματα και φωτεινές εικόνες μιας Ελλάδας των “μπροστάρηδων”, όπως χαρακτηριστικά ονόμασε τους ανθρώπους εκείνους “που επιλέγουν να κάνουν το κάτι παραπάνω, που επιλέγουν και κάνουν το σωστό όταν κανείς δεν τους βλέπει”.

Το TEDxPatras 2018 ολοκληρώθηκε, μα το TEDxPatras 2019 πλησιάζει, φιλοδοξώντας να προσφέρει ένα ακόμα ταξίδι που, όταν ολοκληρωθεί, θα μας προσκαλεί σε νοσταλγικές αναπολήσεις. Ραντεβού το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου!

Δείτε τα highlights από το TEDxPatras 2018 – Values:

Share this post