Τι είδαμε στο δεύτερο session του TEDxPatras 2023 – Bridging Within!

TEDxPatras 2023
Τι είδαμε στο πρώτο session του TEDxPatras 2023 – Bridging Within!
December 9, 2023
Τι είδαμε στο τελευταίο session του TEDxPatras 2023 – Bridging Within!
December 9, 2023

Τι είδαμε στο δεύτερο session του TEDxPatras 2023 – Bridging Within!

Με τον Μιχάλη Πετυχάκη ξεκίνησε να ξετυλίγεται το νήμα του δεύτερο session του TEDxPatras 2023, «BridgingWithin». Αναφερόμενος στη δυνατότητα της τεχνολογίας να μας οδηγεί στην «άλλη πλευρά» της όχθης, εκεί που μας περιμένει μια υπερηρωική εκδοχή του εαυτού μας προικισμένη με τις ευκολίες που συνεπάγεται κάθε νέα εφεύρεση, ο Διευθυντής Τεχνολογίας (CTO) της ORFIUM εστίασε στην μετάβαση από την εποχή του διαδικτύου στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σε αυτή τη νέα εποχή, η τεχνολογία μοιάζει να χτίζει γέφυρες προς όχθες μέχρι πρότινος απροσπέλαστες. Αν είναι αυτές τις γέφυρες να τις διασχίσουμε, οφείλουμε να θυμόμαστε πως «με τη μεγάλη δύναμη έρχεται και η μεγάλη ευθύνη». Και να μην αποχωριστούμε σε καμία περίπτωση τη σύνεση και ηθική. Για να διατηρήσουν τον ευεργετικό χαρακτήρα τους, οι «υπερδυνάμεις» πρέπει να χρησιμοποιούνται προς όφελος όλης της ανθρωπότητας και όχι μόνο προς όφελος λίγων.

Τη δίκαιη και αναγεννητική νοοτροπία ως ακρογωνιαίο λίθο μιας γέφυρας ικανής να οδηγήσει σε ένα νέο μονοπάτι ανάκαμψης ανέδειξε και ο Martin Koehring από τη σκηνή του TEDxPatras 2023. Η διαρκώς παρούσα κατά τις τελευταίες δεκαετίες και επιδεινούμενη «πολυκρίση» (όρος που εμπεριέχει τις πέντε αλληλένδετες παγκόσμιες κρίσεις: κλιματική αλλαγή, απώλεια βιοποικιλότητας, ρύπανση, αδικία και συγκρούσεις), έχει δημιουργήσει μια τέλεια καταιγίδα, που βάλλει τον άνθρωπο με ένα αυξανόμενο αίσθημα αδυναμίας. Πώς είναι δυνατόν να πάψουμε να αισθανόμαστε απελπισμένοι, λοιπόν; Για τον Martin ζητούμενο είναι να αξιοποιηθούν μεγαλύτερες δυνατότητες με αυτοσυντηρούμενο και θετικά ενισχυόμενο τρόπο, μέσω της συστηματικής χρήσης εργαλείων σχεδιασμένων να πυροδοτούν μια διαδικασία αλλαγής νοοτροπίας από μέσα προς τα έξω, από το ατομικό στο συλλογικό. «Μόνο αν γίνουμε αρκετά πεισματάρηδες για να χτίσουμε, παρά τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, γέφυρες προς το μέλλον, θα μπορέσουμε να περπατήσουμε στη δική μας ζωντανή γέφυρα προς την αισιοδοξία».

Πόσο εύκολο είναι όμως, τελικά, να χτίσουμε γέφυρες; «Σε αυτή την αίθουσα βρισκόμαστε πάνω από 800 άτομα και σχεδόν όλοι νιώσαμε κάποια στιγμή ότι οι προσπάθειές μας έπεσαν στο κενό»  είπε στην αρχή της δικής της ομιλίας η Θωμαή Γκλάρου – Σταυροπούλου. Το χειροκρότημα που της χάρισε το ακροατήριο του TEDxPatras 2023 σε απάντηση επιβεβαίωσε κάτι που καλό είναι να θυμόμαστε: γέφυρα θα πει επικοινωνία- και η επικοινωνία, όπως και η γέφυρα, νικά το κενό. «Όταν δεν επικοινωνούμε, δημιουργούμε μια απόσταση από το που βρισκόμαστε σε σχέση με το που πάμε, απόσταση ανάμεσα σε εμάς και τους άλλους, απόσταση ανάμεσα σε εμάς και τον εαυτό μας» σημείωσε η Sector Lead της Google. «Κι αν δεν είσαι ξεκάθαρος με τον εαυτό σου, είναι σαν να λείπει το πιο βασικό στοιχείο της γέφυρας. Ο ακρογωνιαίος λίθος για οποιαδήποτε επικοινωνία είναι να αναλάβουμε την ατομική μας ευθύνη. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει το BridgingWithin».

Το δεύτερο session «έκλεισε» ο Τάσος Καραντάκος. Ο κινηματογραφιστής ντοκιμαντέρ δημιούργησε, καταθέτοντας τις προσωπικές του εμπειρίες από διαφορετικές αποστολές ανά τον κόσμο, μια μοναδική γέφυρα φτιαγμένη από σφιχτά πλεγμένα χέρια ανθρώπων. Ανθρώπων με διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικές πολιτισμικές και φυλετικές καταβολές αλλά με ένα κοινό χαρακτηριστικό: την αλληλεγγύη και τη διάθεση για προσφορά. «Σε έναν κόσμο που, παρά την τεχνολογική του πρόοδο, μοιάζει όλο και πιο αποσυνδεδεμένος, είναι μερικές φορές δύσκολο να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να κοιτάξουμε προς τα μέσα. Μην υποτιμάτε τη δύναμη που έχετε και που μπορεί να επηρεάσει θετικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας. Η Άννα Φρανκ το είπε καλύτερα: Κανείς δεν έγινε ποτέ φτωχός δίνοντας» κατέληξε ο Τάσος.

Οι «24 συνολικά ώρες δραστηριοτήτων μέσα σε ένα δεκάωρο» του TEDxPatras 2023 – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο παρουσιαστής Γιάννης Σαρακατσάνης- συνεχίζουν ακάθεκτες. Τελευταίο διάλειμμα. Πάμε για έναν ακόμα γύρο δημιουργικότητας, παιχνιδιών, γέλιου, και ανταλλαγής σκέψεων και ιδεών, πριν το τελευταίο κεφάλαιο του «BridgingWithin»;

Share this post