Τι ακούσαμε στην εναλλακτική σκηνή του TEDxPatras 2023 – Bridging Within!

TEDxPatras 2023 – Survival Kit: Ο οδηγός “επιβίωσής” σου!
December 7, 2023
TEDxPatras 2023
Τι είδαμε στο πρώτο session του TEDxPatras 2023 – Bridging Within!
December 9, 2023

Τι ακούσαμε στην εναλλακτική σκηνή του TEDxPatras 2023 – Bridging Within!

Ο σωστός δρόμος είναι συχνά και ο πιο δύσκολος. Λόγω ευκολίας, συχνά επιλέγουμε τον πιο εύκολο δρόμο. Και εφόσον η ζωή δεν έχει πινακίδες, το TEDxPatras διαμορφώνει ένα πλαίσιο, για το ταρακούνημα που χρειαζόμαστε ώστε να ανακαλύψουμε ένα καινούργιο δρόμο. Μας δείχνει τις κουκκίδες σε ένα χάρτη, για να πετύχουμε τη γεφύρωση, να βγούμε από τη ζώνη ασφαλείας μας, και να εκφράσουμε κάποιες κοινές ανησυχίες, για ένα μέλλον που μας αφορά όλους. Και μην ξεχνάτε, το μέλλον μας ξεκινά από τις αποφάσεις που παίρνουμε σήμερα.

Η τεχνολογία έχει ήδη κάνει βουτιά στην καθημερινότητα μας, ενώ παράλληλα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καίρια ζητήματα όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής. Μήπως αυτό είναι το κλειδί για ένα βιώσιμο μέλλον; Στο πρώτο fireside chat, ξετυλίξαμε το νήμα, για το πως οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Ο κ. Χρήστος Αντωνόπουλος, Επικ. Καθηγητής ΗΜΜΥ (ΠΑ.ΠΕΛ.) και Αναπληρωτής Διευθυντής ESDALAB, μας ενημέρωσε πως με την άνοδο των νέων τεχνολογιών, δημιουργείται η ανάγκη για τη γεφύρωση δύο κόσμων τελειών διαφορετικών μεταξύ τους, της αγροτικής καλλιέργειας με τις νέες τεχνολογίες, που παρ’ όλες τις διαφορές τους, μπορούν να συμπληρώσουν ο ένας τον άλλον.

Το πως μπορούμε να ενώσουμε τους δύο αυτούς κόσμους, εξήγησε ο κ. Παντελής Μπαρούχας, Αναπλ. Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας ΠΑ.ΠΑ. – Εδαφολογικό Εργαστήριο Δυτ. Ελλάδας. Ανοίγεται μπροστά στα μάτια μας, μία τεράστια ευκαιρία για αυτούς που ενασχολούνται με τον τεχνολογικό κόσμο, να ενταχθούν σε -φαινομενικά- ασύνδετους τομείς και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες και μονοπάτια.

Ο κ. Νίκος Πετρέλλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος ΗΜΜΥ Παν. Πελοποννήσου, μας ενημέρωσε πως υπάρχουν πολυάριθμες δραστηριότητες στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών, που χρήζουν βοήθεια από ένα ευρύ φάσμα υψηλών τεχνολογιών. Βασική προϋπόθεση βέβαια, είναι, αφού γεφυρώσουμε αυτούς τους κόσμους, να βρούμε πρόσφορο έδαφος και στην αγορά εργασίας.

Κλείνοντας, όλοι συμφώνησαν πως απαραίτητη προϋπόθεση για αυτή τη γεφύρωση, είναι το upskilling, οι νέες γνώσεις, και δεξιότητες, που θα μας δώσουν ιδέες για νέα εργαλεία. Έχουμε μπροστά μας ένα παρθένο έδαφος για εκπαιδευτική καινοτομία. Το κομβικό σημείο, είναι να μετατραπεί μία ιδέα, σε προϊόν. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε τους νέους επιστήμονες · ανθρώπους που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, για να δημιουργήσουν κάτι τελείως πρωτόγνωρο.

“Μπορώ να δω πιο μακριά απ’ τους άλλους, γιατί πατάω πάνω στους ώμους γιγάντων”, εκεί βασίζεται η ιστορία της έρευνας και της επιστήμης. Έτσι, ξεκίνησε ο κ. Κωνσταντίνος Μουστάκας, Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχ. & Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Πατρών. Αναλύει -μεταξύ άλλων-  το πόσο σημαντική είναι η τέχνη της επικοινωνίας, αφού για να πετύχεις, πρέπει να εκπέμπεις στο ίδιο μήκος κύματος με την αγορά εργασίας.

Ο κ. Αριστείδης Λάλος, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων του ΕΚ ΑΘΗΝΑ, επισήμαινε τη σημασία των επενδύσεων σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας, δίνοντας παραδείγματα, για το πως μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, έφτασαν στο σημείο που βρίσκονται σήμερα.

Τέλος, μας ενθάρρυναν να καινοτομούμε και να στοχεύουμε το ανέφικτο, χωρίς τον φόβο της αποτυχίας.  Η επιτυχία έρχεται μετά από μια σειρά μεγάλων αποτυχιών. Κάθε περίπτωση, έχει την έννοια τύχη, που κατά Αριστοτέλη, είναι όταν η προετοιμασία συναντά την ευκαιρία.

Πώς έχει αλλάξει το ενεργειακό τοπίο τα τελευταία χρόνια, και τι είναι η ενεργειακή μετάβαση, ήταν ο κεντρικός πυλώνας του τρίτου fireside chat “Νέες Μορφές Ενέργειας για ένα Βιώσιμο Μέλλον”.

Ο Άλκης Ρωμαίος, Commercial Partnerships Manager Gamechanger Shell Global Solutions, ξεκίνησε με την πράσινη ενέργεια, ως τον τρόπο να λύσουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας. Πρέπει να βρεθούν λύσεις που να αφορούν την κοινωνία, το νοικοκυριό, το μέσο πολίτη.

Για την Ενεργειακή Δημοκρατία μας μίλησε στη συνέχεια η κα. Νινέττα Σερέτη, Lawyer – Mediator PhD(c) in Energy Law, εξηγώντας μας πως είναι η ενεργός συμμετοχή του πολίτη στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας. Δίνει έμφαση στο ότι τοπικές αυτοδιοικήσεις, οφείλουν να δημιουργούν αυτόνομες οικονομίες, ώστε η ενέργεια να είναι προνόμιο των πολλών.

Ποιος δεν γνωρίζει το ChatGPT; Με αυτή την ερώτηση ξεκίνησε το τέταρτο fireside chat της ΕΥ “Say “Hi!” to AI”, επικεντρωμένο στο αν πρέπει να φοβόμαστε τη τεχνολογία και γιατί;

Ο  κ. Αντώνης Αρβανιτάκης, Director, μας πληροφόρησε πως παρόλο που χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη για να λύσουμε μια σειρά από προβλήματα, το μέλλον παραμένει αβέβαιο, καθώς όλα εξελίσσονται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες.

Η κα. Έλενα Μανθοπούλου, Senior Consultant, εξήγησε πως η αυτοματοποίηση φέρνει εξελίξεις και αλλαγές στον εργασιακό τομέα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν καινούργια.

Η κα. Ματίνα Φουντουκίδη, Consultant, μας καθησύχασε, λέγοντας μας να μην φοβόμαστε και να νιώθουμε απειλή από την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά να μάθουμε απ’ αυτή και να αποκτήσουμε νέες δεξιότητες.

Με ένα τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη, καλωσορίζει τις ομιλήτριες του πέμπτου fireside chat “Γεφυρώνοντας τη Γυναικεία Ενδυνάμωση”, η παρουσιάστρια της εναλλακτικής σκηνής Νατάσα Πατρινού. 

Στόχος της συγκεκριμένης συζήτησης, η γυναικεία ενδυνάμωση, με την κα. Ελένη Ακτύπη, Managing Director στο WE LEAD, να ωθεί το κοινό να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τον εαυτό του, ώστε να αλλάξει κι ο κόσμος γύρω του.

Η κα. Νίκη Αλεξάνδρου, Συνεπικεφαλής του Lean In Network Greece, ενημέρωσε πως το πρόβλημα ξεκινάει από τη νεαρή ηλικία των κοριτσιών, όπου παρουσιάζονται τα πρώτα δείγματα προκαταλήψεων και διακρίσεων. Η ενθάρρυνση και επιβράβευση των παιδιών μας, είναι ένας τρόπος να μεγαλώσουμε δυναμικούς και θαρραλέους ανθρώπους. Τέλος, ευχήθηκε κάποια στιγμή στο μέλλον, να μην υπάρχει η ανάγκη να πρεσβεύουμε την έμφυλη ισότητα, αλλά να είναι μέρος του ανθρώπινου DNA.

H κα. Αγγελική Γαλάνη, Partnerships Manager στο Mexoxo, δήλωσε πως οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν την ασφάλεια μιας εταιρείας, και λίγες ρισκάρουν κάνοντας τις καινοτόμες τους ιδέες πραγματικότητα.

Η κα.  Σοφία Κολλιοπούλου, Συντονίστρια του Women Act Hub Patras, ανέλυσε το λόγο που υπάρχουν ελάχιστες έως καθόλου γυναίκες, σε θέσεις ηγεσίας και εξουσίας. Δίνει έμφαση στο να ενδυναμώνουμε έμπρακτα τις γυναίκες, να αντιμετωπίζουν προκλήσεις και να αναπτύσσουν δεξιότητες. “Θέλουμε μια θέση στο τραπέζι, όχι τη θέση κάποιου άλλου. Τη θέση που μας αναλογεί”, είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα και τον σημαντικό ρόλο των ανδρών στη γυναικεία ενδυνάμωση.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, είναι ήδη εμφανείς, και η απάντηση για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, αποτελεί -μεταξύ άλλων- η κυκλική οικονομία. Αυτό είναι το θέμα του έκτου fireside chat, με θέμα “Transforming Espresso Waste to Upscaled Products with Devotion to our Planet”

Όπως στη συνεργασία των Νίκου Πολίτη, Lead of the Coffee Island Sustainability Team και Μάριου Βλαχογιάννη, Head of Product & Co-Founder at Coffee-Eco, χρησιμοποιείται το κατακάθι του καφέ, για να δημιουργηθούν νέα προϊόντα, έτσι κι εμείς, με κάποιες αλλαγές στις δικές μας συνήθειες, μπορούμε να εφαρμόσουμε έμπρακτα τη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας.

Σε ένα fireside chat, γεμάτο τεχνολογικές τάσεις, μας μύησε το “Hot Tech Trends” με την κα. Κατερίνα Γκλαβά, Partner, Consulting, Core Business Operations Leader & Financial Services Industry Leader στην Deloitte και την κα. Αναλία Κόκκορη, Partner, Audit & Assurance, People & Purpose Leader.

Οι κοινωνίες είναι ικανές να αφομοιώνουν πολύ γρήγορα τις καινούργιες τεχνολογίες, με απόδειξη την εποχή τουCovid-19, όπου βρήκε τους πάντες ετοιμοπόλεμους να συμμορφωθούν με τις τελευταίες τάσεις της τεχνολογίας, ώστε να αντεπεξέλθουν την κρίσιμη εκείνη περίοδο. Ο κόσμος της τεχνολογίας, είναι απαραίτητο να ενημερώνεται, να εξελίσσεται και να παραμένει στον παλμό, για να προχωρά συνεχώς.

Η κα. Γκλαβά, έκλεισε τη συζήτηση με τη συμβουλή προς όλους μας, να ενημερωνόμαστε, να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, και να εμβαθύνουμε σε ό,τι μας ενδιαφέρει. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φοβόμαστε την τεχνολογία, αλλά να τη βλέπουμε σαν ένα εργαλείο προσωπικής ανέλιξης.

Σε έναν κόσμο όπου τα fake news έχουνε γίνει μάστιγα, έχει αλλάξει η πραγματική αξία της είδησης. Και ο στόχος των δημοσιογράφων είναι να ελέγχουν πλήρως την ακρίβεια των γεγονότων που εξαπλώνονται. Στο όγδοο fireside chat “Bridging Within the Media Spectrum”, αναλύθηκαν οι δύο όψεις τις τεχνολογίας. Η μία, που σου προσφέρει υπερδυνάμεις, και η άλλη, που θέτει σε κίνδυνο την αλήθεια και το ίδιο το μέσο ενημέρωσης.

Η κα. Ρένα Κροκίδα, Commercial Director, Liquid Media, μοιράστηκε με το κοινό πως οι πλατφόρμες ενημέρωσης κινδυνεύουν, αφού ο αλγόριθμος, φέρνει στη επιφάνεια ένα νέο τρόπο ενημέρωσης, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνο βρήκε η δήλωση αυτή, τον κ. Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο, Διευθυντή του Peloponnisos FM 104,1 και Δημοσιογράφο της Εφημερίδας “Πελοπόννησος”, ο οποίος μας βεβαίωσε πως οι ιστοσελίδες και τα μέσα ενημέρωσης εν γένει, χάνουν  έδαφος.

Τέλος, ο κ. Διονύσης Μηλέσης, Chief Marketing Officer, IONIAN TV, αναλύει το γιατί τα social media είναι μέσα διάχυσης πληροφοριών και όχι ενημέρωσης.

Το ένατο fireside chat, “Καινοτομία στις Πόλεις: Διερεύνηση του ρόλου των κέντρων καινοτομίας στη διαμόρφωση έξυπνων πόλεων”, ξεκίνησε η κα. Πατρινού, με μία ερώτηση προς το κοινό. “Τι είναι έξυπνη πόλη;” Έξυπνη είναι η πόλη της οποίας οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τις τελευταίες τεχνολογίες.

Ερωτήματα όπως “Πόσες μεγάλες αλλαγές έχουν υποστεί οι πόλεις μας” και  “Πως οι πόλεις πρέπει να κάνουν adapt για να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις”, έθεσε η κα. Γεωργία Λιγνού, Innovation Solution Manager στην Uni Systems.

O κ. Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης, Συντονιστής του GR digiGOV-innoHUB, απάντησε στο αρχικό ερώτημα, πως δεν είναι η τεχνολογία που κάνει μια πόλη έξυπνη, αλλά οι πολίτες της, όταν έχουν επιλογές και ευημερούν. Αξίζει να ενώνουμε τις δυνάμεις μας και τις φωνές μας, με τοπικούς φορείς αναφέρει χαρακτηριστικά Έξυπνη πόλη είναι αυτή που έχει συνέργειες, και σχεδιάζει η ίδια το μέλλον της.

Η τελευταία συζήτηση στο fireside chat με θέμα “Κλιματική Αλλαγή: Προσαρμογή και Ανθεκτικότητα. Υποδομές και Οικοσύστημα”, ξεκίνησε με μία ερώτηση του κ. Ηλία Καραχάλιου, Ερευνητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, προς τους ομιλητές, “αν υπάρχει κάτι που επείγει να αλλάξει, βάσει των γεγονότων που ζήσαμε φέτος”.

Πρέπει να ξεκινήσουμε μια σοβαρή προσπάθεια προσαρμογής, προτείνει ο κ. Χρήστος Μακρόπουλος, Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.). Το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, έχει ανάγκη μεν, την άμεση μείωση των εκπομπών, και την δική μας προσαρμογή δε. Η κλιματική κρίση, μας αποκαλύπτει το πόσο απροετοίμαστοι είμαστε στα πράγματα, και πόσο λάθος επιλογές έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια. Δεν αρκεί πλέον να συνεχίσουμε με απλά μέτρα, χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ακραία φαινόμενα, που αύριο θα θεωρούνται φυσιολογικά, τονίζει ο κ. Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς. Το είδος που αντέχει στο χρόνο, είναι αυτό που είναι ανθεκτικό στις αλλαγές.

  

 

Share this post