Και το “πέταλο της τύχης” απονέμεται… στην ομάδα του TEDxPatras!

«Διαδρομές προόδου για ιδέες που αξίζει να διαδοθούν (Από το TED στο TEDx, από την Καλιφόρνια στην Πάτρα, από το 1984 στο 2015)»
November 18, 2015
TEDxPatras 2016: Save the Date!
February 15, 2016

Και το “πέταλο της τύχης” απονέμεται… στην ομάδα του TEDxPatras!

Δεκέμβρης 1985: Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ αποφασίζει να αποτίσει φόρο τιμής στους χιλιάδες εθελοντές που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, καθιερώνοντας την 5η Δεκέμβρη ως τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού.

30 χρόνια μετά… Η ομάδα του TEDxPatras τιμά τα «Δεκεμβριανά» του 1985 με ομαδικές δραστηριότητες και παιχνίδια στον Ιππικό Όμιλο Ρίου.

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν αφήσαμε την πολύβουη πόλη για να χαθούμε στα καταπράσινα μονοπάτια ενός μοναδικού φυσικού τοπίου, να παίξουμε, να αλληλεπιδράσουμε και να φορέσουμε φωτεινά χαμόγελα που σίγουρα άξιζε να διαδοθούν σε ολόκληρη την περιοχή…

DSC_4256.JPG

Ο Γιάννης μας καλεί να σχηματίσουμε έναν κύκλο… Οι είκοσι έξι διαφορετικές μονάδες γίνονται μία ομάδα και η πρώτη δραστηριότητα στον υπαίθριο χώρο του Ιππικού Ομίλου Ρίου ξεκινά… Στόχος της; Να γνωρίσουμε τον άλλο ή καλύτερα να σπάσουμε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο «εγώ» και το «οι άλλοι» και να χτίσουμε το «εμείς», μια ταυτότητα ενδοομάδας που δε συνθλίβει τη διαφορετικότητα μα την θέτει στην υπηρεσία της ενότητας. Ένα κόκκινο μπαλάκι ήταν αρκετό για να ταξιδεύει από χέρι σε χέρι και να μεταφέρει προσωπικές πληροφορίες, ψηφίδες του εαυτού του που ο καθένας κατέθετε ενώπιον της ομάδας. Ψηφίδες που συνδυάστηκαν και διαμόρφωσαν ένα νέο μωσαϊκό: το σώμα της ομάδας του TEDxPatras 2016!

DSC_4216.JPGΚαι αν το πρώτο παιχνίδι σχεδίασε σε αδρές γραμμές το νέο μας σώμα, το δεύτερο πρόσθεσε και το χρώμα.. Ο κύκλος μεταφέρθηκε στο εσωτερικό του Ιππικού Ομίλου δίπλα στο τζάκι, όπου μια σειρά από διαδραστικά παιχνίδια μας βοήθησαν να γνωριστούμε ακόμη καλύτερα και να μοιραστούμε σημαντικές στιγμές της ζωής μας, κατασκευάζοντας ακροστιχίδες με βάση το όνομά μας. Κάθε ακροστιχίδα έχτιζε μια αφήγηση και κάθε αφήγηση έχτιζε νέους δεσμούς ανάμεσά μας…

DSC_4137.JPGΚαι προτού εξαφανιστούν και οι τελευταίες ηλιαχτίδες επιστρέψαμε στη φύση για να «χαράξουμε» γεωμετρικά σχήματα στο γρασίδι… Κρατώντας ένα τεντωμένο σκοινί και έχοντας κλειστά τα μάτια με χρωματιστά μαντίλια κληθήκαμε να συνεργαστούμε, προκειμένου να σχηματίσουμε ένα τετράγωνο. Μπορεί να ακούγεται εύκολη σαν δοκιμασία, ωστόσο απαιτούσε μεγάλη ταχύτητα, οργάνωση και σύνθετη σκέψη. Το σίγουρο είναι ότι δε «ζωγραφίσαμε» το πιο καλοσχηματισμένο τετράγωνο, γελάσαμε όμως πολύ και προετοιμαστήκαμε για την επόμενη δοκιμασία…

DSC_4191.JPGΤέσσερις ομάδες, τέσσερα καλάθια και πολλές κάρτες που μας ζητούσαν να φέρουμε αντικείμενα, να απαντήσουμε σε ερωτήσεις γνώσεων, να τραγουδήσουμε και να συμμετάσχουμε σε διάφορες δοκιμασίες. Η ομάδα των «Όμορφων» μπορεί να συγκέντρωσε τους περισσότερους πόντους αλλά σε κάθε περίπτωση όλοι κερδίσαμε πολλά χαμόγελα και ζεσταθήκαμε αρκετά, ώστε να επιδοθούμε σε αγώνες ιππασίας. Το έπαθλο; Ένα πέταλο που δώρισε ο εκπαιδευτής του Ομίλου, Πέτρος Ταρνάρας, στην ομάδα μας με την ευχή να μας φέρει καλή τύχη, ώστε να βοηθήσουμε στη διάδοση ακόμη περισσότερων καινοτόμων ιδεών!

DSC_4252.JPG  DSC_4273.JPG

tedx-photo11

Κείμενο: Βάσια Σαλούστρου
Φωτογραφίες: Σπύρος Βάθης, Γρηγόρης Κοκοράκης

Share this post