Όλα όσα ολοκλήρωσαν επ-άξια το τρίτο session του TEDxPatras 2018- VALUES

Και το δεύτερο session του TEDxPatras 2018… άξιζε!
November 3, 2018
TEDxPatras 2019 – Join the Team!
June 13, 2019

Όλα όσα ολοκλήρωσαν επ-άξια το τρίτο session του TEDxPatras 2018- VALUES

Με ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό μουσικό performance του Πάνου Μπίρμπα και της μπάντας του πάνω στην σκηνή του TEDxPatras 2018, άνοιξε η τρίτη ενότητα ομιλιών με θέμα Αξίες-Values. Ο ιδιαίτερος αυτός μουσικός δημιούργησε μια μοναδική συνθήκη ονείρου, ταξιδεύοντας με τις νότες του το κοινό σε τοπία ομιχλώδη, όπου όλα είναι πιθανά… ή και απίθανα.

Τη σκηνή στη συνέχεια γέμισαν οι εικόνες από το φωτογραφικό ρεπορτάζ του Santi Palacios, ο οποίος μας παρουσίασε τη δύναμη του φωτογραφικού ρεπορτάζ να επιφέρει αλλαγές τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα. Ο Ισπανός φωτορεπόρτερ και κοινωνιολόγος αναφέρθηκε στην ανάγκη για αντίδραση απέναντι σε όσα συμβαίνουν, καθώς και για ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων. Αντλώντας από το πρόσφατο ιστορικό παράδειγμα της Ευρώπης, ανέλυσε την επίδραση που μπορεί να έχει η καταγραφή της πραγματικότητας μέσω της εικόνας, εντοπίζοντας τρεις πιθανούς δέκτες της επίδρασης αυτής. Πρωτον, τους απλούς πολίτες, που έχουν ανάγκη την ενημέρωση που δε θα απευθύνεται μόνο στον νου (πληροφορία), αλλά και στην καρδιά (συναίσθημα) και την βιωμένη τους εμπειρία (μνήμη). Δεύτερον, τις ομάδες λήψης αποφάσεων, όπως τα πολιτικά κόμματα, τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς. Και τρίτον, την κοινωνία ως σύνολο, μέσα από τους διαύλους της εκπαίδευσης και των άλλων φορέων κοινωνικοποίησης. Και τις τρεις αυτές ομάδες μπορεί να τροφοδοτήσει και να κινητοποιήσει προς την αλλαγή η φωτογραφία. Εάν επιτρέψουμε τον ρεαλισμό να συναντήσει την τέχνη μέσα από το φωτορεπορτάζ, το λιγότερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω και να αναρωτηθούμε για την πραγματικότητα που βιώνουμε και την πραγματικότητα που επιθυμούμε. Και αυτό είναι κάτι.

Η χορογράφος και performer Λία Χαράκη βρέθηκε στο βήμα του TEDxPatras 2018 και μοιράστηκε την προσωπική της εμπειρία, καταθέτοντας την ακράδαντη πίστη της πώς η τέχνη αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα στη σύγχρονη εποχή. Μέσα από το παράδειγμα του Performance Shop που η καλλιτέχνης έστησε στην Κύπρο, το κοινό μυήθηκε στην ιδέα του performance ως μια προσωπική εμπειρία τέχνης, που παρέχει στον θεατή- συμμετέχοντα “ένα ασφαλές περιβάλλον, μέσα στο οποίο μπορούμε να είναι αυθεντικά ευάλωτος”.

Ελευθερία μέσω της καθοδήγησης, Γνώση μέσω της σωματικής επαφής, Επικοινωνία μέσω των βλεμμάτων, Έκσταση μέσω της μουσικής και του ρυθμού, προσωπική Έκφραση μέσω της σύνδεσης με τον εσωτερικό μας κόσμο, είναι αξίες που, σύμφωνα με τη Λία Χαράκη, κομιζει στη ζωή μας η τέχνη του Performance. Αξίες που αξίζει να γνωρίσουμε και να βιώσουμε, πριν αποφανθούμε αν τις χρειαζόμαστε ή όχι.

Με μια ποιητική εισαγωγή- έκφραση της απέραντης αγάπης που τον διακατέχει για τη θάλασσα ξεκίνησε ο  Δημήτρης Καραβέλλας την ομιλία του στη σκηνή του TEDxPatras 2018, εξηγώντας πως είναι αναπόσπαστο στοιχείο του προσωπικού του ορισμού για την ευτυχία. Πόσοι από εμάς δε μπορούμε να ταυτιστούμε, αναλογιζόμενοι κομμάτια του φυσικού περιβάλλοντος που μας γεμίζουν συναισθηματικά; Ο πρόεδρος του WWF Ελλάδος ξεκινώντας από την απέραντη ομορφιά που έχει αντικρύσει στο “κυνήγι” της βιοποικιλότητας που κοσμεί τις ελληνικές θάλασσες, συνέχισε με μία λιγότερο ειδυλλιακή αφήγηση, σκιαγραφόντας την κατιούσα πορεία της πλανητικής υγείας. Η τελευταία πεντηκονταετία στοιχειοθετεί ένα κατηγορητήριο του όποίου τα αριθμητικά δεδομένα είναι τρομακτικά: το 60% του πληθυσμού των σπονδυλωτών ζώων έχει χαθεί ανεπιστρεπτί, νεκρό είναι πια το ⅕ του Αμαζονίου, ενώ το αποτύπωμα του Διοξειδίου του Άνθρακα είναι 170 φορές μεγαλύτερο από αυτό που ο πλανήτης “αντέχει”. Ένας πλανήτης που η καθημερινότητά μας οδηγεί σε συστηματική αφαίμαξη, ή- όπως ο Δημήτρης Καραβέλλας χαρακτηριστικά σημείωσε-  σε “κλιματική γενοκτονία”. Ποια έμπρακτη αξία δίνουμε στο περιβάλλον, όταν στα επόμενα 50 χρόνια ο πληθυσμός των πλαστικών ποτηριών που θα κατοικεί στις θάλασσές μας θα ξεπερνά τον πληθυσμό των ζωντανών πλασμάτων που έχουν το δικαίωμα να ζουν εκεί;

Στο τελευταίο κομμάτι της ομιλίας του, ο ομιλητής αναφέρθηκε στο σχέδιο εξόρυξης πετρελαίου που σχεδιάζεται για την χώρα μας, ζωγραφίζοντας ανάγλυφα τις συνέπειες που θα επιφέρει μια τέτοια επιλογή για το περιβάλλον, την οικονομία και την ποιότητα ζωής στην περιοχή. Δεν έμεινε όμως μόνο στη σκιαγράφηση του ζοφερού μέλλοντος που προοιωνίζει μια τέτοια παράλογη επιλογή- παρέθεσε τα ευρωπαϊκά προηγούμενα που ανέτρεψαν παρόμοια σχέδια. Γιατί, για κάθε Αξία, αξίζει να δώσουμε μάχη. Και γιατί είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει το κακό που έχει προκαλέσει στον πλανήτη. Αλλά και η τελευταία που μπορεί να τον σώσει…

Το τρίτο session- αλλά και το κομμάτι των ομιλιών για το τέταρτο TEDxPatras έκλεισε ο Στέφανος Ξενάκης,προσφέροντας στο κοινό ένα μπουκέτο γεμάτο αρώματα, χρώματα και φωτεινές εικόνες μιας Ελλάδας των “μπροστάρηδων”, όπως χαρακτηριστικά ονόμασε τους ανθρώπους εκείνους “που επιλέγουν να κάνουν το κάτι παραπάνω, που επιλέγουν και κάνουν το σωστό όταν κανείς δεν τους βλέπει”. Μέσα από παραδείγματα προσώπων “φωτεινών και φωτισμένων” που συνάντησε, ο συγγραφέας εξήρε την αξία της καθημερινής, σιωπηλής αυτοθυσίας για τον συνάνθρωπο. Της θυσίας της ενσυνείδητης, που γίνεται όταν κανείς επιλέγει να υπηρετεί υποδειγματικά το πόστο του, επειδή πρώτα απ’ όλα υπηρετεί τη συνείδησή του. Ο Στέφανος Ξενάκης μας θυμίζει πως τέτοιοι άνθρωποι αποτελούν την πλειοψηφία τη χώρας μας, μιας Ελλάδας που μπορεί να μας κάνει περήφανους, αρκεί να μάθουμε να την αφουγκραζόμαστε και να την αναζητάμε πέρα από τα φώτα των προβολέων.

Το τέλος δήλωσε ένα φαντασμαγορικό και αναπάντεχο show, μια έκπληξη- δώρο από την ομάδα του Experience για όλους τους παρευρισκόμενους. Ένας λευκός χορός από αλεξίπτωτα που προσγειώθηκαν ανάμεσα στους θεατές, κουβαλώντας μηνύματα με… αξία και στήνοντας ένα ονειρικό σκηνικό- αντίστοιχο αυτού που θα κουβαλάμε όλοι στο νου και την καρδιά φεύγοντας απόψε από το Royal Theater.

Το TEDxPatras 2018 ολοκληρώθηκε, μα παραμένουν οι δυνατές ματιές πάνω στις αξίες που μοιραστήκαμε, οι εποικοδομητικοί προβληματισμοί πάνω στις αξίες που επανακαθορίσαμε και η αισιοδοξία για τις αξίες που αγνοούσαμε, αλλά μάθαμε πως υπάρχουν μέσα από τις δυναμικές εμπειρίες που ζήσαμε και τις διαφορετικές ιδέες των ξεχωριστών μας προσκεκλημένων.

Share this post