Το τρίτο και τελευταίο session του TEDxPatras 2017 – Moments!

Οι ιδέες που διαδόθηκαν στο δεύτερο session του TEDxPatras 2017 – Moments!
October 14, 2017
Adventure XVIII
TEDxPatras Adventure XVIII
March 1, 2018

Το τρίτο και τελευταίο session του TEDxPatras 2017 – Moments!

Η αυλαία του τρίτου session των “Στιγμών” άνοιξε με την ομιλία του Νίκου Βερβερίδη, επιχειρηματία, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου του ελculture. Ο Νίκος μας μίλησε για τις ανηφόρες που ανέβηκε στη ζωή του, μιας και “ο ανήφορος είναι ένας τρόπος προόδου και εξέλιξης”, σύμφωνα με εκείνον. Σε αυτόν τον τρόπο ζωής τον μύησαν οι γονείς του. Ο πατέρας του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, του έδινε μαθήματα ζωής από μικρό παιδί που ήταν. “Ο πατέρας μου πλήρωνε για να δουλεύω. Έκανα διάφορες δουλειές του ποδαριού από την έκτη δημοτικού μέχρι την τρίτη λυκείου. Προσπάθησε να μου δείξει την αξία της εργασίας, την αξία της δημιουργίας και της προσπάθειας”. Αυτό του έδωσε αυτοπεποίθηση και γνώση για το τι συμβαίνει έξω στον κόσμο. Όπως τόνισε ο Νίκος, “οι δυσκολίες μπορούν να γίνουν ευλογία”. Τι μας προτρέπει να κάνουμε; Δανειζόμενος τα λόγια του Καζαντζάκη, μας παροτρύνει να αγαπάμε την ευθύνη!

Η επόμενη ομιλήτρια, η φωτορεπόρτερ Άννα Παντελιά, αγαπά την ευθύνη και την έχει κάνει επάγγελμα και τρόπο ζωής. Μέσα από το φακό της, η Άννα μας ταξίδεψε από το CERN, όπου απαθανάτισε τη χαρά των ερευνητών μετά την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs, ως τις ακτές της Λέσβου, όπου καταπιάστηκε με τον ανθρώπινο πόνο. Στη Λέσβο, η Άννα φωτογράφισε πρόσφυγες, άκουσε τις ιστορίες και εμπνεύστηκε από τις δύσκολες στιγμές τους. Άλλωστε, “η δημιουργικότητα επιτείνεται σε δύσκολες στιγμές”. Τι την κρατάει ζωντανή; Οι άνθρωποι που γνωρίζει και φωτογραφίζει, τους οποίους κρατά στο αρχείο, μα κυρίως στην ψυχή της.

Τη σκυτάλη πήρε ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος μας μίλησε για μία από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα. 3000 θάνατοι σημειώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα από λοιμώξεις που οφείλονται σε βακτήρια, τα οποία είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Οι κύριες αιτίες της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά περιλαμβάνουν την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, τον κακό έλεγχο των λοιμώξεων στα νοσοκομεία και τις κακές πρακτικές υγιεινής. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τις λοιμώξεις αυτές; Κάτι πολύ απλό, μας είπε ο κύριος Ζαούτης. Πρέπει να ακολουθήσουμε τις πέντε “στιγμές” υγιεινής των χεριών! “Με απλούς τρόπους, σωστό προσδιορισμό του προβλήματος, πρόληψη και ενημέρωση μπορούν να αποφευχθούν οι λοιμώξεις”, δήλωσε ο Θεοκλής.

Ο Αχιλλέας Χατζηνίκος, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Geotag Aeroview, μας μίλησε για τις στιγμές που φροντίζουμε να μας συμβούν. “Σε μια στιγμή συσσωρεύονται πράγματα που έχουμε δημιουργήσει στο παρελθόν. Σημαντικό είναι να έρχονται στιγμές που έχουμε σκεφτεί και αποφασίσει να μας συμβούν”. Κοσκινίζοντας τις στιγμές, συνειδητοποιούμε πως πολλές είναι οι αξιόλογες ή δύσκολες, μα “λίγες οι καθοριστικές στιγμές”, δήλωσε ο Αχιλλέας. Σε τέτοιες στιγμές έχει σημασία το τι αποφάσεις θα πάρουμε. Και “είναι σημαντικό να τολμάμε να παίρνουμε αποφάσεις”. Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία που είχε η απόφασή του να επιλέξει ένα απαιτητικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Αμερική, όπου μάλιστα υποσχέθηκε στον εαυτό του να τολμήσει και να τα καταφέρει. Αντιμετώπισε μία ακόμα πρόκληση που εξελίχθηκε σε ευλογία: αποφάσισε να μάθει καλύτερα από τον καθένα τη γλώσσα προγραμματισμού Pascal. Αυτό ήταν καθοριστικό για την επιτυχημένη πορεία της εταιρίας που ίδρυσε, της Computer Logic. “Ακόμη και οι στιγμές αποτυχίες είναι στιγμές ευκαιρίας”, μας είπε ο Αχιλλέας κλείνοντας την ομιλία του.

Η αυλαία του TEDxPatras 2017 έκλεισε με την ομιλία του δημοσιογράφου και συγγραφέα, Μένιου Σακελλαρόπουλου. Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος μοιράστηκε μαζί μας μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της δημοσιογραφικής του καριέρας και της ζωής του εν γένει. Στα 16 φεύγει από το σπίτι του και ακολουθεί το όνειρό του να γίνει δημοσιογράφος. Ακολουθεί το πάθος του, γιατί “αν δεν έχεις τρελό πάθος, ό,τι κι αν κάνεις είσαι τελειωμένος”. Αν δεν το είχε ακολουθήσει, δε θα είχε ζήσει μια σειρά μοναδικών στιγμών. Το 1984 στο Μπέλφαστ είναι παρών σε βομβιστική επίθεση του IRA και επίθεση της αστυνομίας. Το 1987 ζει από κοντά τη νίκη της Ελλάδας στο Eurobasket και παίρνει ως ‘δώρο’ τη μπάλα του τελικού υπογεγραμμένη από όλους τους παίκτες! Το 2001, στο γήπεδο Μπερναμπέου μπαίνει κρυφά στα αποδυτήρια με τους συνεργάτες του, τραβούν τρομερά πλάνα, τους πιάνουν σεκιουριτάδες αλλά τους σώζει ο… Ρομπέρτο Κάρλος! Την ίδια χρονιά βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, τον συλλαμβάνουν Τούρκοι πράκτορες αλλά αποφεύγει το… Εξπρές του μεσονυκτίου! Το 2005 βρίσκεται στη Βαρκελώνη, στον αγωνιστικό χώρο του Καμπ Νου. Χαζεύει τον Μέσι, κι εκείνος αρχίζει να αλλάζει πάσες μαζί του! Έναν χρόνο αργότερα, στο περιθώριο του αγώνα Ρουχ Χορζόφ-Παναθηναϊκός πηγαίνει στο Άουσβιτς! Το 2010 ως απεσταλμένος του MEGA για το Παγκόσμιο Κύπελλο ταξιδεύει στη Νότιο Αφρική. Πίσω από τη χλιδή, υπάρχει δράμα. Με την κάμερα πηγαίνει στις παραγκουπόλεις, όπου πεθαίνουν άνθρωποι από την πείνα. Όπως τόνισε κλείνοντας, “η ζωή περνάει και χάνεται, μα μένουν οι στιγμές!». “Τις στιγμές μπορούμε να τις φυλακίσουμε, τις ψυχές όμως όχι!”.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο τέλος της σημερινής ημέρας “Στιγμών”.

Share this post