Οι ιδέες που διαδόθηκαν στο δεύτερο session του TEDxPatras 2017 – Moments!

Τι είδαμε στο πρώτο session του TEDxPatras 2017 – Moments!
October 14, 2017
Το τρίτο και τελευταίο session του TEDxPatras 2017 – Moments!
October 14, 2017

Οι ιδέες που διαδόθηκαν στο δεύτερο session του TEDxPatras 2017 – Moments!

Το δεύτερο session του TEDxPatras 2017 ξεκίνησε με τις νότες του Κουαρτέτου Τζαζ Μουσικής του Ωδείου της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας. Οι καθηγητές Βασίλης Τζιατζιάς, Χάρης Πεγιάζης, Σέργιος Σοϊλές και Κώστας Κονδύλης μας ταξίδεψαν με τους ήχους των μουσικών τους οργάνων και την άκρως δημιουργική τους διάθεση.

Και μιας και μιλάμε για ταξίδια, o Marco και η Tiphaine, ή αλλιώς οι Cyclolenti, μοιράστηκαν μαζί μας στιγμές από το μεγάλο τους ταξίδι ανά τον κόσμο. Πώς άρχισαν όλα αυτά; Μια ερώτηση ήταν ικανή για να τους οδηγήσει σε νέους δρόμους. “Μου αρέσει αυτό που κάνω;”. Ο Marco και η Tiphaine συνειδητοποίησαν πως η ζωή τους θα είχε περισσότερη ουσία, αν έκαναν αυτό που πραγματικά τους αρέσει. “Μετά από κάποιες ‘wwoofing’ (World Wide Opportunities on Organic Farms) εμπειρίες στη Γαλλία και την Ιταλία, κατάλαβα δύο σημαντικά πράγματα: πρώτον, ότι μπορώ να κάνω αυτό που θέλω, και δεύτερον, ότι το μόνο όριο μεταξύ εμένα και του εαυτού μου είναι ο ίδιος μου ο εαυτός”, δήλωσε ο Marco. “Οι καινούριοι μου στόχοι ήταν να ταξιδεύω και να μη δουλεύω πια”. Οι στόχοι του συνέπεσαν με τα όνειρα της Tiphaine, η οποία είχε αποφασίσει να αφήσει πίσω της τη ζωή που έκανε στο παρελθόν και να γνωρίσει νέες κουλτούρες και πολιτισμούς. Βέβαια, για να το κάνει αυτό κανείς πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αυτάρκης, μας είπε ο Marco. “Μέσα από το ταξίδι μας μάθαμε τρόπους να είμαστε αυτάρκεις χωρίς να χρειαζόμαστε πολλά χρήματα”. Συχνά τους ρωτούν αν είχαν προγραμματίσει το μεγάλο τους ταξίδι. “Όταν ταξιδεύεις με ποδήλατο, δε χρειάζεται να έχεις αυστηρό πρόγραμμα. Άλλωστε, όταν δεν προγραμματίζεις, υπέροχα πράγματα μπορούν να συμβούν”, δήλωσε η Tiphaine. Γιατί γύρισαν; Για να διαδώσουν τη γνώση που απέκτησαν για αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους πάνω σε μια σέλα ποδηλάτου.

Ο Αιμίλιος Χαλαμανδάρης, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Innoetics, μας μίλησε και αυτός για ένα ταξίδι· για το ταξίδι του στον κόσμο των startup και της καινοτομίας. “Η ζωή είναι γεμάτη στιγμές μοναδικές. Εμείς χρειάζεται να καθίσουμε πίσω ως θεατές και να τις αναλύσουμε, για να συνειδητοποιήσουμε πόση αξία έχουν”, μας είπε ο Αιμίλιος. “Η ζωή σε μια startup είναι ένας διαρκής αγώνας δρόμου!”. Ο δικός του αγώνας δρόμου ξεκίνησε 17 χρόνια πριν, όταν ο ίδιος και η ομάδα του ανέπτυξαν μια κορυφαία τεχνολογία συνθετικής ομιλίας για άτομα με ειδικές ανάγκες, τύφλωση ή έλλειψη φωνής.”Η πρώτη σημαντική στιγμή ήταν όταν η τεχνολογία που είχαμε αναπτύξει λειτούργησε με επιτυχία. Τότε, πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε την εταιρία που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί εμπορικά αυτή την τεχνολογία!”. Κάπως έτσι ιδρύθηκε η Innoetics. “Μια στιγμή ορόσημο ήταν όταν αποκτήσαμε τον πρώτο μας πελάτη, μια δανέζικη εταιρία που παρέχει διαδικτυακές υπηρεσίες σε άτομα με τύφλωση”. Η πιο σημαντική στιγμή για τον Αιμίλιο, όμως, ήταν όταν δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από έναν τυφλό χρήστη υπολογιστή, ο οποίος του εξήγησε τη σημασία που είχε για αυτόν η συνθετική φωνή στον υπολογιστή του. “Αυτό που εμείς μετρούσαμε ως εμπορική αξία, είχε μεγαλύτερη αξία στην καθημερινότητα των συνανθρώπων μας. Έτσι, αποφασίσαμε ότι έπρεπε να δημιουργήσουμε λογισμικό τελικού χρήστη για άτομα με προβλήματα όρασης”. Γιατί “το πιο σημαντικό είναι να αφουγκράζεσαι τις ανάγκες της κοινωνίας και να δίνεις λύσεις, παρόλο που αυτό απαιτεί μεγάλη προσπάθεια”.

Έτοιμος να σμιλεύσει στιγμές μοναδικές ήρθε ο γλύπτης και καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Βαρώτσος. Μέσα από τις εικόνες των έργων του, ο Κώστας μοιράστηκε μαζί μας στιγμές που προσδιόρισαν την πορεία του ως ανθρώπου και γλύπτη. Στην προσπάθειά του να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με τα στοιχεία της ελληνικής φύσης, εμπνεύστηκε από το δέντρο της ελιάς και δημιούργησε τη “Μαύρη Αφροδίτη”. Ο αιχμηρός, γυάλινος “Ποιητής” ήταν το δικό του αφιέρωμα στην ποίηση. “Ήθελα να κάνω ένα συνθετικό έργο, να κάνω ένα αφιέρωμα στον ποιητή αλλά όχι με λογοτεχνικό τρόπο”, δήλωσε ο ίδιος. Κι έπειτα ήρθε ο “Δρομέας”, ένα έργο που φιλοτέχνησε σε μια αισιόδοξη στιγμή για την Αθήνα· σε μια στιγμή αισιοδοξίας λίγο πριν από την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. “Ο Δρομέας συμβολίζει τη σύνθεση των θραυσμάτων σε μια νέα ταχύτητα”. Μια ακόμη ιδιαίτερη στιγμή για εκείνον ήταν το έργο του στη Biennale της Βενετίας: ένα καράβι, το οποίο χτυπήθηκε και δυστυχώς βούλιαξε. “Τότε κατάλαβα πως δεν είμαι άτρωτος”. Μια ακόμη κομβική στιγμή ήρθε το 2012, όταν του ζητήθηκε να καλλωπίσει με τον τρόπο του το κουφάρι ενός βυθισμένου πλοίου. “Ήταν η στιγμή που αντιμετώπισα κατάματα το θάνατο προσπαθώντας να δώσω και πάλι ζωή σε αυτήν την κάσα”. Λίγο αργότερα, όταν τον καλούν στο Σαλέρνο να κάνει ένα έργο, παθαίνει έμφραγμα. Εξ ου και το ομώνυμο έργο του. “Αντιμετώπισα και πάλι κατάματα το θάνατο. Ως έθνος έχουμε βρεθεί μπροστά σε έναν παρόμοιο θάνατο αναίτια. Πρέπει, όμως, να βρούμε τη δύναμη να κινηθούμε προς τα εμπρός, προς την εξέλιξη!”.

Τη σκυτάλη πήρε ο Δημήτρης Μπουραντάς, καθηγητής μάνατζμεντ και ηγεσίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. “Η στιγμή δεν έχει έννοια χρονική· η στιγμή είναι αυτά που βιώνουμε”. Ο Δημήτρης μας μίλησε για εκείνες τις καθοριστικές στιγμές που προκαθορίζουν τις επόμενες στιγμές, για τις επιλογές που σημαδεύουν τη ζωή μας. Από τι εξαρτώνται, όμως, οι σωστές επιλογές; Για το Δημήτρη, τέσσερα είναι τα συστατικά στοιχεία μιας επιτυχημένης επιλογής: οι ξεκάθαρες αξίες, η πρόδραση, η ορθολογική-δημιουργική σκέψη και η αυτοπεποίθηση. “Όλα αυτά αναπτύσσονται, δεν είναι έμφυτα”. Πολύ σημαντικός είναι και ο σωστός ορισμός του προβλήματος. Μας μίλησε, βέβαια, και για τις δικές του καθοριστικές επιλογές. Την επιλογή του να εγκαταλείψει στα 18 του χρόνια μια σίγουρη και καλή καριέρα για μια άλλη, αβέβαιη, καθώς και για την επιλογή του στα 52 του χρόνια να ξεκινήσει μια νέα επιτυχημένη καριέρα, αυτή του συγγραφέα.

Το δεύτερο session του TEDxPatras 2017 ολοκληρώθηκε με την ομιλία της Βασιλικής Δανέλλη-Μυλωνά, της προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη και Μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς». Για την κυρία Μυλωνά, “η ζωή είναι ένα σύνολο στιγμών”, άλλοτε ευχάριστων και άλλοτε δυσάρεστων. “Αρκεί, όμως, μια στιγμή για ν’ αλλάξει τη ζωή σου για πάντα”. Μια δυσάρεστη στιγμή, ο άδικος χαμός του γιου της πάνω στο οδόστρωμα, στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς». Η κυρία Μυλωνά κατάφερε να μετατρέψει την οδύνη της σε δημιουργία. Αφιέρωσε τη ζωή της στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων σε θέματα οδικής ασφάλειας, γιατί, όπως τόνισε, “η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη!”. “Το όραμά μου είναι ένας κόσμος χωρίς τροχαία ατυχήματα!”. Μιλώντας για στιγμές, δε μπόρεσε να μην αναφερθεί σε εκείνη τη στιγμή που μετέφερε την ολυμπιακή φλόγα στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, κοντά στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο γιος της. Η κυρία Δανέλλη-Μυλωνά ξεχώρισε, μεταξύ άλλων στιγμών, τη βράβευση του Ι.Ο.ΑΣ με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, τη δέκατη επέτειο από την ίδρυση του Ι.Ο.ΑΣ., την τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων στο δρόμο Κορίνθου-Πατρών, καθώς και την πρωτοβουλία του Υπουργείου Μεταφορών να δοθεί το όνομα του Πάνου σε μία σύραγγα της Ολυμπίας οδού. “Ο Πάνος έχει γίνει ένα σύμβολο για τους νέους. Αυτό μας δίνει μια μεγάλη ευθύνη να προχωράμε”. Το μήνυμα της ομιλίας της: να προσπαθούμε να ζούμε την κάθε στιγμή!

Είστε έτοιμοι για το τρίτο και τελευταίο session των “Στιγμών”;

Share this post